„Pactul Stat-Mafia”, premieră în competiția „Cinepolitica 2015”
„Toate informaţiile au fost verificate de 1400 de ori înainte”, declara Sabina Guzzanti la Veneţia. Autoare a unor documentare critice la adresa fostului premier Silvio Berlusconi – Vivo Zapatero! sau Draquila – l’Italia trembla (Cannes 2010) -, Guzzanti a întâmpinat o puternică opoziţie din partea oficialităţilor, de-a lungul carierei de jurnalist şi documentarist. Pactul Stat-Mafia porneşte de la o speculaţie veche, aceea că guvernul italian şi Mafia siciliană ar fi colaborat în anii ‘90 pentru a elimina o serie de procurori şi poliţişti, culminând cu asasinarea magistraţilor Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, în 1992. Filmul arată, printre altele, că partidul lui Berlusconi, Forza Italia, a fost creat tocmai pentru a-i asigura Mafiei un guvern mai „prietenos”.
Docu-ficţiunea este foarte creativă: folosind actori care recreează scene, animaţie, grafice şi imagini reale, Sabina Guzzanti subliniază cât de tare a închis ochii electoratul italian la abuzurile din ultimele decenii.
Despre crime nepedepsite vorbeşte şi NN/ Morţi fără nume, de Héctor Galvez, o poveste impresionantă despre tentativele eşuate ale familiilor din Peru de a-şi găsi morţii dispăruţi în campaniile armatei împotriva gherilelor stângiste, în anii 80 şi 90. NN este titlul de identificare pe care l-au primit victimele civile din gropile comune. Proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Roma, NN este descris de „The Hollywood Reporter” drept una dintre cele mai bune producţii latino-americane recente, o „istorie palpitantă despre ciocnirea vieţii personale cu politica, despre un trecut reprimat care pluteşte ameninţător peste un prezent întunecat, despre istoria care ia contact cu realitatea – totul livrat în cel mai uman mod cu putinţă”.
Un alt treilea titlu care concurează pentru Trofeul Cinepolitica 2015 este Labyrinth of Lies, al lui Giulio Ricciarelli, o pasionantă poveste bazată pe întâmplări adevărate, mai puţin cunoscute, proiectată la Festivalul de la Toronto şi adusă în premieră în România. Un tânăr procuror ambiţios îşi propune, după cel de-al doilea război mondial, să aducă în faţa justiţiei 22 de cetăţeni germani obişnuiţi care „facilitaseră” soluţia finală la Auschwitz şi se întorseseră la vieţile lor fără teama de a fi pedepsiţi. E un debut impresionant, „o istorie fascinantă, care detaliază cât de răspândită era ignoranţa germanilor privind Holocaustul, la doar o generaţie după război”, scrie IndieWire.com.
Cea de-a patra ediţie a Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc între 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio şi Elvire Popesco.