Imunitatea corpului uman a scăzut dramatic
Ecosistemul de microorganisme simbionte, bacterii şi microbi care trăiesc pe şi în interiorul organismului uman şi care formează microbiota, asigurând, printre altele, funcţii digestive şi imunitare pentru organismul uman, este foarte diferit la oamenii care trăiau în societăţi primitive faţă de oamenii moderni, conform concluziilor unui studiu realizat pe o comunitate izolată de amerindieni din jungla Amazoniană.
Studiul se bazează pe analiza comparativă a microbilor care trăiesc în stomacul, intestinul, gura şi pe pielea ameridienilor faţă de microbiota oamenilor care duc o existenţă modernă şi demonstrează cât de mari sunt moficicările pe care le poate produce stilul de viaţă modern.
Ameridienii Yanomami, care au dus o existenţă complet separată de lumea civilizată până în anul 2009, posedă cel mai divers ecosistem bacterian observat vreodată la oameni, printre organismele din microbiota lor numărându-se şi tipuri de bacterii care nu au mai fost observate vreodată la oameni, potrivit stiripesurse.ro.
Cercetătorii au constat cu surprindere că unii microbi din microbiota amerindienilor Yanomami prezentau gene rezistente la antibiotice, inclusiv gene care asigură rezistenţa organismului la antibioticele de sinteză, produse artificial, în condiţiile în care aceşti oameni nu au fost niciodată expuşi la antibiotice.
„Studiul nostru sugerează că microbiota oamenilor premoderni era compusă dintr-o varietate mai mare de bacterii care asigură mai multe funcţii decât microbiota populaţiilor care trăiesc în lumea modernă şi consumă hrană procesată şi antibiotice”, a comentat imunologul Gautam Dantas, profesor la Universitatea Washington din St. Louis.
Declinul diversităţii microbiotei umane poate fi corelat de creşterea în ultimele decenii a numărului de îmbolnăviri imunologice şi metabolice, aşa cum sunt cazurile de astm, alergiile, diabetul şi obezitatea, explică Maria Dominguez-Bello, profesor de medicină la Centrul Medical Langone din cadrul Universităţii din New York.
Mostre din microbiota a 34 dintre cei 54 de membri ai tribului Yanomami au fost comparate cu mostre similare prelevate de la un grup de cetăţeni americani şi cu mostre prelevate de la un alt grup de indigeni amazonieni, populaţia Guahibo, dar şi cu mostre prelevate de la populaţia rurală din Malawi (sud-estul Africii).
Indigenii Yanomami dispun de o varietate dublă a tipurilor de bacterii din microbiotă comparativ cu subiecţii americani şi respectiv cu 30% până la 40% mai variată faţă de africanii din Malawi şi de indienii Guahibo. Unele dintre bacteriile întâlnite doar în microbiota amerindienilor Yanomami au importante funcţii benefice, cum ar fi protecţia împotriva formării de calculi renali.
Indigenii Yanomami sunt o populaţie seminomadă de vânători-culegători care trăiesc într-o regiune muntoasă izolată. Descoperirea lor oferă o oportunitate unică de a studia modul de viaţă al comunităţilor preistorice de vânători-culegători.