Prima ediție a Spotlight Bucharest International Light Festival

Prima ediție a Spotlight Bucharest International Light Festival a început joi seară în Capitală, mii de bucureșteni ieșind la plimbare pe Calea Victoriei pentru a admira clădirile iluminate, instalațiile de artă și proiecțiile de lumini.

Deschiderea evenimentului a fost făcută în jurul orei 19,45 de trupa Romarta, cu o serie de cover-uri românești și internaționale. Înaintea orei 21,00, pe scenă au urcat băieții de la Robin and the Backstabbers, urmați de trupa OCS.

Jocuri de lumini, spectacole și creații artistice inedite pot fi urmărite pe Calea Victoriei, pe un traseu carte pornește de la Biblioteca Centrală Universitară și se încheie în Piața Națiunilor Unite.

Printre clădirile îmbrăcate în proiecții colorate se află Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Național de Artă al României, Ministerul Afacerilor Interne, Teatrul Odeon, Cercul Militar Național, Palatul CEC și Muzeul Național de Istorie.

În Parcul Kretzulescu, spectatorii pot admira Chill_Voxel#4, o creație a artistului francez Maxime Houot, o scenografie muzicală și luminoasă formată din 256 de baloane umplute cu heliu, iluminate individual printr-un LED, într-o secvență artistică ce durează 25 de minute.

Traseul Spotlight continuă pe Calea Victoriei, care este luminată de 23 de lucrări artistice, instalații, sisteme de iluminare arhitecturală și videomapping-uri.

Periplul Festivalului Luminii se încheie pe malul Dâmboviței, în Piața Națiunile Unite, cu Vasul Fantoma (Ghost Ship), o hidro-hologramă de mari dimensiuni creată de arhitecții români din colectivul Visual Skin pentru Amsterdam Light Festival 2014. Pe măsură ce vizitatorii se deplasează în jurul hologramei, imaginea percepută se transformă din profilul vasului în vederea frontală.

Printre instalațiile de lumină prezentate în Capitală se numără și „Triangles Unfold”, realizată de Aural Eye pe Calea Victoriei nr 15, „Urban Neon Forest” — de Păun Antonio și Herrera Thomas pe strada Lipscani nr 16, „Metropolia” — a artistului ceh Jakub Nepras, pe Calea Victoriei nr 2, „Light and Emion” by Philips în Piața Universității, „Light Orchestra” — a artistului Adrian Porchișcan, la Palatul Telefoanelor, ori „Large Pendulum Wave” — a artistului olandez Ivo Schoofs, în Piața Memorialului Renașterii.

Ca urmare a hotărârii UNESCO, anul 2015 a fost proclamat în mod oficial Anul Internațional al Luminii, scopul acestei acțiuni fiind de a se promova o mai bună înțelegere la nivel public și politic a rolului central al luminii în cadrul lumii moderne.

Evenimentul se desfășoară până sâmbătă, între orele 20,00 și miezul nopții, și este organizat de Primăria Municipiului București prin ArCuB — Centrul Cultural al Municipiului București.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.