Bilanțul negru al cutremurului din Nepal a ajuns la 1.805 morți

Bilanțul cutremurului de magnitudine 7,8 care a devastat sâmbătă Nepalul se ridică la 1.805 morți, a anunțat duminică guvernul.

„Bilanțul este de 1.805 morți și cel puțin 4.718 răniți”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne Laxmi Prasad Dhakal, informează Agerpres.

Centrul istoric din Kathmandu a fost distrus în urma seismului de sâmbătă cu o magnitudine de 7,9 potrivit Institutului Geologic al american. Ruinele faimosului turn Dharhara, datând din 1832, reprezintă imaginea dezolantă a distrugerilor provocate de cutremur. În după-amiaza zilei de sămbătă localnicii și forțele de intervenție caută în grămezile de moloz și cărămizi pentru găsirea disperată a supraviețuitorilor.

Şosele crăpate, case prăbuşite şi oameni prinşi sub dărâmături. Acesta este peisajul apocaliptic lăsat în urmă de seismul produs la 80 de kilometri de capitala Kathmandu. Seismul s-a resimţit şi în ţările vecine, Pakistan şi India, dar şi China. Toate au înregistrat victime în urma seismului.

Ministrul nepalez de finanțe Ram Sharan Mahat anunța sâmbătă seara pe Twitter că potrivit datelor furnizate de armata nepaleză peste 1.457 de persoane au murit în urma cutremurului, iar numărul victimelor crește de la o oră la alta.

Guvernul nepalez a declarat sâmbătă stare de urgență în zonele afectate de puternicul seism care a lovit Nepalul, solicitând asistență umanitară comunității internaționale. Statele Unite au anunțat că vor trimite ajutoare umanitare în valoare de un milion de dolari, iar Franța a anunțat că este pregătită să răspundă cererii de asistență.

Autorităţile române au reuşit să ia legătura cu cei zece români care se aflau în Nepal în momentul în care s-a produs cutremurul. Ei se află în siguranţă. Din nefericire, însă, numărul morţilor creşte de la o oră la alta. Astfel, potrivit ultimului bilanţ oficial, aproape 2.000 de persoane au fost declarate oficial decedate şi alte 5.000 sunt dispărute.

Eforturile autorităţilor din Nepal continuă, iar în ajutorul lor au sărit şi alte ţări din zonă care au trimis ajutoare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.