Lucrări coregrafice reprezentative, pe scena Operei Naționale

Trei lucrări coregrafice reprezentative – „Classical Symphony” în coregrafia lui Yuri Possokhov, „Petite Mort” în coregrafia lui Jiri Kylian și „Marguerite and Armand”, în viziunea lui Sir Frederick Ashton – care poartă semnăturile unora dintre cei mai importanți creatori ai zilelor noastre au fost reunite sâmbătă într-un singur spectacol, în premieră, la Opera Națională București.

„Este o mare realizare să îi aduc pe acești mari coregrafi în București.Publicul român va putea vedea trei părți diferite de spectacol, o simfonie clasică, balet cu mișcări surprinzător de contemporane. Se dansează în picioarele goale, fără pantofi speciali și va fi o mișcare mult mai lină.Sunt părți diferite dar se completează și se adresează simțurilor publicului”, a declarat pentru Agerpres Johan Kobborg, directorul Companiei de balet al Operei Naționale București.

Acesta a spus că acest tip de spectacol se pune în scenă în București tip de șapte ediții.Cele trei părți componente sunt renumite și au fost jucate separat până acum, iar unite într-un singur spectacol sunt în premieră.

‘Classical Symphony’, în coregrafia lui Yuri Possokhov, a avut premieră în anul 2010 la San Francisco Ballet, spectacolul fiind ulterior preluat de mai multe companii de prestigiu din lume, printre care Bolshoi Theatre din Moscova, Atlanta Ballet și Cincinnati Ballet. Lucrarea prezintă o lume imaginară, cu personaje magice care ilustrează relații interumane într-un spațiu descris ca un vis prin lumină și culoare.

„Petite Mort”, în coregrafia lui Jiri Kylian, a avut premieră în anul 1991 în cadrul Festivalului de la Szalsburg, la împlinirea a două secole de la moartea compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. Pentru această lucrare el a ales două fragmente din cele mai frumoase și mai cunoscute concerte pentru pian și orchestra ale lui W.A.Mozart, Concertul nr. 23 pentru pian și orchestră în La major, K488 — Adagio și Concertul nr. 21 pentru pian și orchestră în Do major, K 467 — Andante, alăturându-le stilului său coregrafic în cadrul unui spectacol fascinant de dans contemporan caracterizat prin mișcări surprinzătoare, imagini sugestive și forță interpretativă.

„Marguerite and Armand”, lucrare coregrafică ce poartă semnătura lui lui Sir Frederick Ashton, a fost creată în anul 1963 special pentru cuplul de dansatori Margot Fonteyne — Rudolf Nurieev. Realizat în stil neoclasic și caracterizat prin inovații subtile în ceea ce privește mișcările dansatorilor, baletul are drept sursă principală de inspirație de romanul și piesa de teatru ‘Dama cu camelii’ de Alexandre Dumas-fiul și reproduce tragica relație sentimentală dintre o celebră curtezană a Parisului și un tânăr a cărui familie încearcă să-l îndepărteze de femeia iubită.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.