Kievul și separatiștii reiau negocierile de la Minsk
Ucraina și separatiștii proruși din regiunile Lugansk și Donețk (estul Ucrainei ) – teatrul unui conflict armat de peste un an – își vor relua negocierile miercuri (6 mai), la Minsk, pentru a discuta cu privire la modul în care este pus în aplicare acordul de pace din 12 februarie, potrivit Efe și RIA Novosti.
‘Am primit o invitație pentru întâlnirea de la Minsk, care va avea loc la 6 mai’ în cadrul Grupului de contact (Ucraina, reprezentanți ai separatiștilor din Lugansk și Donețk, OSCE și Rusia), a confirmat Denis Pușilin, negociator din partea autoproclamatei ‘republici populare’ Donețk.
Separatiștii speră ca la această reuniune să-și înceapă activitatea grupurile de lucru pentru punerea în aplicare a aspectelor politice ale acordului de la Minsk din februarie.
Pușilin a cerut duminică reluarea de urgență a negocierilor după o nouă escaladare a tensiunilor în estul Ucrainei, în condițiile în care ambele părți se acuză reciproc de încălcarea armistițiului.
Rebelii proruși au denunțat bombardamente cu arme grele efectuate de forțele guvernamentale asupra bastionului lor principal Donețk. Potrivit negociatorului separatist, ‘forțele insurgente sunt pe cale să-și reia acțiunile militare pe scară largă din cauza provocărilor din partea armatei ucrainene’.
De cealaltă parte, comandamentul militar ucrainean a denunțat încălcarea armistițiului de către milițiile rebele, care au atacat poziții guvernamentale în apropiere de Donețk și portul Mariupol — obiectiv strategic pe coasta Mării Azov — cu mortiere și lansatoare de rachete Grad.
Kievul a estimat la aproximativ 100 încălcările armistițiului de către rebeli în ultimele 24 de ore, o cifră similară cu cea înregistrată înainte de semnarea acordurilor de pace de la Minsk. Ambele părți se acuză reciproc de a fi folosit artileria grea.
Punerea în aplicare a acordurilor de pace a stagnat în ceea ce privește aspectul politic, deoarece Ucraina a adoptat o lege privind autonomia în zonele controlate de separatiști, care prevede ca obligatorie condiția organizării de alegeri locale în conformitate cu legislația Ucrainei, condiție respinsă atât de rebeli, cât și de Moscova.