Bălănescu Quartet: 10 ani de Maria T!

0

La 10 ani de la lansarea în 2005 a albumului emblematic „Maria T”, Bălănescu Quartet revin la București pentru a prezenta ineditul proiect clasic/fusion la ceas aniversar joi, pe 28 mai, ora 20.00, la Fratelli Studios, strada Glodeni 1-3. 

Urmând a sosi la București în formulă extinsă, alături de percuționistul Steve Arguelles și artistul vizual Klaus Obermaier, cvartetul londonez condus de violonistul Alexander Bălănescu pregătește un spectacol audio/video complet, o călătorie unică în enigmaticul dar atât de familiarul univers al Mariei Tănase.

Lansat în anul 2005, „Maria T” a fost pentru Alexander Bălănescu rodul unei încercări de apropiere față de rădăcinile sale muzicale. Plecat de tânăr să studieze muzica la Ierusalim, Londra și New York, Bălănescu – autocaracterizându-se ca un „străin perpetuu” – a încercat dintotdeauna să se re-conecteze la patrimoniul cultural al țării noastre.

„Intenția mea nu a fost să fac transcrieri sau adaptări ale materialului popular, ci să dezvolt un nou limbaj personal prin prisma propriei mele experiențe muzicale – încercând să nu trădez nicicum spiritul materialului-sursă”, explică Bălănescu despre proiect. „Există un fel de întâlnire, un pod peste timp și peste diferențele culturale dintre lumea noastră și cea a Mariei Tănase. De aceea în unele locuri folosim înregistrări cu vocea ei peste muzica noastră live; ideea că ne putem cumva întâlni acum cu ajutorul tehnologiei mi se pare încântătoare”, continuă artistul.

Concertul Maria T de pe 28 mai marchează, de asemenea, și re-editarea albumului la casa de discuri Universal Music România, alături de alte trei albume din catalogul Bălănescu Quartet – Possessed (1992), Luminitza (1994) și soundtrack-ul Angels & Insects (1995).

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.