Premiile Bienalei de Artă de la Veneția

Bienala de Artă de la Veneția, care s-a deschis sâmbătă pentru public, și-a decernat premiile, între care un Leu de Aur special, acordat artistului american Joan Jonas, decanul acestei a 56-a ediții, transmite France Presse.

Leul de Aur pentru cea mai bună participare națională: Republica Armenia, pentru „Armenity / Haiyutioun”
Foto: (c) La Biennale di Venezia / Facebook

Juriul Bienalei, din care au făcut parte Naomi Beckwith (Statele Unite), Sabine Breitwieser (Austria), Mario Codognato (Italia), Ranjit Hoskote (India) și YongWoo Lee (Coreea de Sud ), a remarcat într-un comunicat multiplele aspecte avute în vedere de cei 136 de artiști prezenți, de la ‘sensibilitatea deosebită’ la ‘urgențele geopolitice actuale’.

Premiile atribuite de juriu sunt următoarele:

* Leul de Aur pentru cea mai bună participare națională: Republica Armenia, pentru „Armenity / Haiyutioun”.

Premiul recompensează pavilionul armean, realizat de zeci de artiști armeni din diaspora pe insula San Lazzaro degli Armeni. În acest an care reprezintă o piatră de hotar semnificativă pentru poporul armean, acest pavilion în formă de palimpsest marchează rezistența la confluențe trans-culturale și la schimbări, conform explicației postate pe site-ul Bienalei.

* Leul de Aur pentru cel mai bun artist: americanul Adrian Piper, pentru ‘The Probable Trust Registry: The Rules of the Game #1-3’.

* Leul de Argint pentru cel mai bun tânăr artist: sud-coreeanul Im Heung-Soon (‘Factory Complex’).

Juriul a decis, de asemenea, să acorde mențiuni speciale artistului german Harun Farocki, colectivului sirian Abounaddara, precum și algerianului Massinissa Selmani.

Bienala de la Veneția l-a onorat cu o mențiune specială pe americanul Joan Jonas, în vârstă de aproape 80 de ani, ‘un artist ale cărui operă și influență în artă au fost majore’. El a fost recompensat pentru instalația sa video ‘They Come to Us Without a Word’, din pavilionul SUA.

Leul de Aur pentru întreaga carieră a fost acordat în acest an lui Ghana El Anatsui, unul dintre cei mai mari artiști din Africa, ale cărui opere, inspirate de tradițiile culturale africane combinate cu cercetările estetice contemporane, au fost expuse în cele mai mari muzee din lume.

Ceremonia de acordare a premiilor a avut loc la 9 mai. Bienala de Artă de la Veneția își va închide porțile la 22 noiembrie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.