Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este celebrată în întreaga lume Ziua internațională a asistenților medicali.

Această zi este sărbătorită pe parcursul unei săptămâni, în multe țări, precum Australia, Statele Unite, Canada etc, denumită „National Nurses Week”. Asociațiile naționale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea și sprijinirea în desfășurarea activității acestei categorii de profesioniști. Acțiunile planificate pe parcursul acestei săptămâni scot în evidență rolul important al asistenților medicali (femei sau bărbați) în îngrijirea pacienților. Activitățile desfășurate sunt numeroase — precum seminarii educaționale, dezbateri, concursuri, discuții și alte evenimente comunitare.

Tema stabilită pentru acest an — „Asistenții medicali — o forță pentru schimbare: îngrijiri eficiente, costuri eficiente” — subliniază importanța și implicarea asistenților medicali în comunitate și reflectă, de asemenea, acțiunile Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (International Council of Nurses—ICN) pentru a consolida și pentru a îmbunătăți sistemele de sănătate din întreaga lume. Sănătatea la nivel mondial nu poate fi asigurată fără activitatea asistentelor medicale și fără contribuțiile noastre proactive, după cum menționează site-ul www.icn.ch. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra acestui serviciu, ca fiind cel mai important în îngrijirea pacienților.

Consiliului Internațional al Asistenților Medicali celebrează Ziua internațională a asistenților medicali, marcând ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale (12 mai 1820), din 1974. Ea a deschis prima școală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare. Florence Nightingale a pus bazele moderne ale asistenței medicale. Ca semn al recunoașteri meritelor sale, regina Victoria a decorat-o în 1904 cu Crucea Roșie Regală. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit. ICN a celebrat această zi pentru prima dată în 1965, potrivit site-ului nursingworld.org. Dorothy Sutherland a trimis, în 1953, o sesizare președintelui american Dwight David Eisenhower în care solicita proclamarea unei „Zile a asistentelor” în luna octombrie a anului următor, potrivit www.softschools.com.

Asistenții sunt, de multe ori, singurii profesioniștii din domeniul sănătății care asigură asistență medicală pentru populația aflată în zone dezavantajate. Asistenții medicali pot contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor din întreaga lume prin atenția acordată îngrijirii persoanei suferinde și prevenirii îmbolnăvirii cronice a acesteia. Ei reprezintă peste o treime din forța de muncă aflată în sistemul de sănătate și lucrează adesea în condiții dificile.

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) celebrează Ziua mondială a asistenților medicali, de 15 ani, printr-o serie de evenimente și activități. În 2015, în perioada 5-12 mai, atât la nivel național, cât și la nivelul filialelor, este marcată Săptămâna asistenților medicali generaliști, a moașelor și a asistenților medicali. OAMGMAMR este organizație profesională și de reglementare cu rol de a elabora norme și reguli de practicare a profesiei de asistent medical generalist, moașă și asistent medical, autorizează exercitarea profesiei și înregistrează în baza sa de date toți asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali din România. Ordinul este membru al Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN), o federație alcătuită din peste 130 asociații naționale ale asistenților medicali, reprezentând peste 16.000.000 asistenți medicali din întreaga lume. În OAMGMAMR sunt înscriși, la nivel național, peste 120.000 de asistenți medicali și moașe (2013), potrivit www.oamr.ro.

În România, există Facultăți de Asistență Medicală în cadrul Universităților de Medicină, iar activitatea profesională și științifică a asistenților medicali este supervizată de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.