Stațiunea Băile Govora primește anual zeci de mii de turiști!

Statiunea Baile Govora este situata in depresiunea subcarpatica Govora, inconjurata de dealuri acoperite cu paduri de fagi, stejari si pini, la o altitudine de 360-380 m, 20 km SV de municipiul Ramnicu Valcea.

Climatul din Baile Govora este cel continental moderat cu mici influente mediteraneene: veri racoroase (temperatura medie a lunii iulie este de 19°C) si ierni placute (temperatura medie in ianuarie este de -3°C). Precipitatii sunt moderate (800 mm anual).

Baile Govora este o statiune de importanta nationala deschisa in toate anotimpurile renumita pentru variatatea si caracterul terapeutic al proprietatilor apelor bogate in clor, sodiu, iod, brom, sulf (pentru cure externe) si cele hipotonice bogate in magneziu, calciu, putin sulf (pentru cure interne) cunoscute si utilizate inca din 1866. Namolul mineral folosit pentru tratament la Baile Govora este extras din localitate si namolul sapropelic fosil este adus de la Ocnele Mari.

Statiunea Baile Govora este recomandata in tratamentul bolilor respiratorii, bolilor degenerative si a bolilor reumatice articulare, ca si in tratamentul disfunctiilor neurologice periferice si centrale si a unor disfunctionalitati post-traumatice si boli asociate. Exista si un sanatoriu pentru boli reumatice si respiratorii pentru copii.

Numele de Govora vine din limba slavă. În limbile sudice govora sau govornih însemnând vorbă sau sunet. Se poate ajunge la stațiune folosind DN67, Râmnicu Vâlcea–Horezu–Târgu Jiu.

Băile Govora se dezvoltă târziu ca localitate urbană și stațiune balneară. În anul 1876, țăranul Gheorghe Ciurea sapă un puț și constată că iese apă care arde (denumire a petrolului greu, cunoscut și sub numele de păcură). De asemeni iese și apă sărată, aceasta neputând fi folosită ca apă de băut.

Sondajele ulterioare după petrol, scot la suprafață apă sărată, iodurată și nămol sapropelic, pe care medicul militar Zorileanu o recomandă pentru tratamente reumatismale.

Se începe exploatarea izvoarelor în anul 1879, tratamentul făcându-se un timp în copăi (căzi de baie din lemn) amenajate la mănăstirea Govora în chilii, mănăstire ce se află la circa 6 Km de locul acestora. Apa de la aceste izvoare era dusă cu sacalele( niște butoaie mari puse în care trase de animale) la mănăstire.

Primul stabiliment pentru tratament balnear ia ființă în anul 1887 și avea 29 de cabine pentru băi calde.

Inaugurarea oficială a stațiunii are loc în anul 1910 odată cu darea în exploatare a hotelului Palace, care are particularitatea constructivă ca fiecare cameră să aibă cel puțin o oră soare pe zi. Se spunea că la Govora se închiria soarele cu ora. Tot atunci se dă în exploatare o bază de tratament cu căzi de baie din fontă, centrala termică pentru încălzirea apei și iarna pentru căldură.

Ulterior, paralel cu dezvoltarea stațiunii se construiesc alte hoteluri și pensiuni, se dezvoltă ca localitate, devenind după anii 1950 oraș.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Băile Govora se ridică la 2.449 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.868 de locuitori.Majoritatea locuitorilor sunt români (95,06%). Pentru 3,76% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,55%). Pentru 3,76% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Construcții deosebite necesare dezvoltării turismului balnear, activitatea de bază a locuitorilor, în ultimii 50 de ani nu prea s-au făcut. Totuși se remarcă complexul hotelier al sindicatelor ridicat la sfârșitul anilor 1980, care are în dotare și o bază modernă de tratament.

Apropiat de oraș se află ctitoria de seamă a domitorului Radu cel Mare, Mănăstirea Govora,în timp reînoită de Constantin Brâncoveanu, dăruită cu o tiparniță de Matei Basarab, de unde au ieșit la lumină primele scrieri în limba română, unde Antim Ivireanul și -a tipărit opera sa, îmbogățind zestrea spirituală a poporului român.

Pentru mai mult informatii despre posibilitatile de tratament in statiunea balneoclimaterica din Baile Govora accesati pagina Tratament Balnear Baile Govora

Acces Băile Govora

Aerian: Aeroportul Sibiu – 100 km, Bucuresti – 200 km, Craiova la 110 km.

Terestru – distante catre principalele orase din zona: Pitesti – 80 km, Sibiu – 120 km, Craiova – 150 km, Bucuresti – 200 km, Brasov – 210 km, Targu Jiu – 100 km.

Anual, statiunea balneoclimaterica Baile Govora poate primi peste 1400 turisti pe serie in tot timpul anului, din baza de agrement nelipsind terenurile de sport (fotbal si tenis), sala de spectacole, discoteci si baruri.

Împrejurimi și agrement Băile Govora

  • Teren de tenis, teren de minifotbal, strand cu ape minerale
  • Numeroase manastiri din secolele XIV-XVII (Govora, Horezu, Cozia, Arnota, Bistrita)
  • Pestera Polovragi
  • Centre traditionale de olarit la Horezu si Vladesti
  • Colectia de Etnografie de la Maldaresti
  • Centrul de tesaturi si port traditional popular de la Vaideeni
  • Ruinele Castrului roman Pons Ventus de la Caineni
  • Defileul Oltului Turnu Rosu – Cozia (47 km sapati in Muntii Capatanii, Lotrului si Fagarasului)
  • Muzeul Satului Valcean din Bujoreni
  • Muzeul de Arta din Ramnicu Valcea
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.