Ziua Muzeului Satului

Directorul general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Paula Popoiu, apreciază că ziua instituției pe care o conduce, ajunsă la 79 de ani de existență, este dedicată ctitorilor săi iar în acest an ea onorează cultura tradițională românească.

„Practic, noi celebrăm în fiecare an această zi pe care o dedicăm ctitorilor, în principal lui Dimitrie Gusti și Școlii sociologice de la București, fără a uita să amintim că muzeul este și ctitorie regală, în măsura în care el s-a născut cu finanțarea Fundației Culturale Regale „Principele Carol”, a precizat Paula Popoiu, într-o declarație acordată Agerpres.

Ea a spus că în acest an ziua muzeului este dedicată culturii tradiționale.

„Aș dedica-o culturii tradiționale românești, pentru că Muzeul Satului este o instituție de mare forță, foarte vizibilă, care, pe lângă cele 360 de construcții tradiționale conservate în expoziția în aer liber, mai are și 60.000 de obiecte în colecții și 250.000 de obiecte, din care multe rămase de la Școala sociologică de la București.

Referindu-se la inaugurarea noii aripi a Muzeului Satului, Paula Popoiu a menționat că acest eveniment va avea loc anul viitor, cu prilejul marcării a 80 de ani de la înființare.

„Va fi o cifră rotundă, o vârstă de om care a trăit mult, aș zice eu, așa că anul viitor vom fi în stare să introducem în circuitul de vizitare și această parte nouă. Deși proiectul nostru (‘Satul nou’) a stagnat din cauza finanțării foarte reduse din ultimii ani. Aș spune, o inaugurare cu toate surprizele ei, pentru care așteptăm și laude, dar și critici, pentru că va fi o parte care nu se va înscrie deloc în viziunea tradiționalistă a muzeului în aer liber și va aduce și construcții care se găsesc în satul românesc după 1950”, a spus Popoiu.

Ea a adăugat că echipa Muzeului Satului „a asociat celebrarea zilei muzeului cu Festivalul thailandez, tocmai pentru a arăta în ce mod un muzeu poate să se înscrie în istoria recentă a unei națiuni și în ce fel poate să contribuie la cimentarea legăturii care se formează între două țări îndepărtate cum este România și Thailanda”.

„Pe de altă parte, surprizele noastre din ‘După-amiaza Muzeului’ sunt și culturale și de agreabilitate. Vor fi lansate cărți despre românii din Albania, împreună cu Societatea de Cultură Macedo-Română și cu președintele ei, Ion Caramitru, vor fi și colocvii, precum cel despre arta religioasă și restaurare, vom avea nume mari ale muzicii populare, vor fi și ateliere pentru copii, surpriza cea mare fiind aceea că, duminică, la muzeu va veni Gașca Zurli, care va celebra Ziua familiei”, a spus ea.

Directorul Muzeului Satului a precizat că instituția pe care o conduce se va alătura în aceste zile demersului Rețelei Naționale a Muzeelor din România, „acela de a sublinia că muzeul nu este împotriva retrocedării clădirilor celor care le-au pierdut luate cu japca de comuniști”, ci de a accentua „necesitatea ca puterea abilitată, fie ea centrală sau locală, să găsească soluțiile necesare pentru a adăposti un patrimoniu care altfel se va pierde și vom regreta, peste ani, că nu mai avem acele obiecte”.

Popoiu a dezvăluit faptul că în timpul „După-amiezii Muzeului” va fi „îndoliată” troița din Muzeul Satului. „O vom ascunde de privirile vizitatorilor, tocmai pentru a fi alături de colegii noștri cu acest protest. Și sperăm să avem și efecte”, a spus ea.

Ea a amintit că luni Muzeul Satului va marca Ziua Internațională a Muzeelor.

„E o aniversare foarte importantă, cu atât mai mult cu cât se desfășoară pe tema ‘Muzee pentru o societate sustenabilă’, o temă de mare actualitate”, a mai spus Paula Popoiu.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” aniversează, duminică, 79 de ani de existență, ocazie cu care vor fi organizate o serie de activități în perioada 15—18 mai, menite să cinstească acest moment important din istoria instituției.

***

Înființat în 1936, Muzeul Satului a fost unul dintre primele muzee etnografice în aer liber din România și din lume.

Printre cele mai vechi exponate care pot fi văzute în muzeu se numără o gospodărie de la 1775 din Berbești, județul Maramureș, o gospodărie de la 1800 din județul Hunedoara și o biserică din lemn de brad de la 1722 din Dragomirești, județul Maramureș.

Dincolo de patrimoniu, galeria de artă populară contemporană a muzeului reunește în expoziția permanentă cu vânzare obiecte realizate de țărani anonimi, meșteri populari: ceramică, textile, icoane pe lemn și sticlă, obiecte de lemn, jucării și mobilier.

Muzeul Satului este inclus și într-o serie de proiecte promovate de Consiliul Europei.

El este vizitat de circa 350.000 de persoane anual,fiind una dintre cele mai importante instituții de cultură din România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.