MedLife ia în calcul listarea la Bursă!
Acţionarii MedLife decid în două luni varianta de vânzare a 36% din companie: „Va fi ori vânzare directă, ori listare la Bursă!”. Potrivit zf.ro, Fondul de investiţii Value4Capital, care a anunţat în luna februarie că vrea să îşi lichideze pachetul de 36% din acţiunile MedLife, cumpărate în 2009, analizează inclusiv vânzarea prin Bursa de Valori a participaţiei deţinute la cel mai mare operator privat de servicii medicale de pe piaţa locală.
„Procesul de vânzare (a acţiunilor Value4Capital – n. red.) nu este oprit. În paralel cu acest proces, am început procedurile de elaborare a prospectului de listare la Bursa de Valori Bucureşti“, a spus Mihai Marcu, acţionar şi preşedinte al consiliului de administraţie al MedLife.
Potrivit lui Marcu, o decizie privind vânzarea va fi luată în două-trei luni. „Vânzarea directă şi listarea la bursă se exclud complet una pe alta. Va fi ori una, ori alta“, a spus antreprenorul, precizând că familia Marcu, fondatoarea şi acţionarul majoritar al companiei, nu va vinde nicio acţiune la MedLife.
Fondul Value4Capital a intrat în acţionariatul MedLife în 2009, la acel moment sub numele de SGAM (Société Générale Asset Management, subsidiară a Grupului Société Générale). Ulterior, entitatea s-a desprins de Société Générale, a luat numele de Amundi Private Equity, iar în prezent foloseşte numele de Value4Capital, fiind deţinută de Bill Watson, Piotr Misztal şi Jacek Pogonowski. În 2009, fondul a luat 36% din acţiuni într-o tranzacţie de aproximativ 20 de milioane de euro, aceasta fiind a doua tranzacţie care implica un pachet minoritar din acţiunile MedLife după ce în 2006 familia Marcu a parafat prima tranzacţie prin vânzarea a 20% din acţiuni către International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii private a Băncii Mondiale. IFC deţine 12,75% din capitalul MedLife.
Potrivit lui Marcu, MedLife nu se gândeşte încă să treacă graniţa şi să deschidă clinici în alte state, dar a prospectat pieţele învecinate, şi apreciază că românii vor începe să apeleze mai des la serviciile medicale din ţară, în loc să se trateze în străinătate. „În acest moment nu ne gândim să ieşim în afara ţării. Nu excludem asta, dar cred că încă unu-doi ani trebuie să ne consolidăm. Cred că românii se vor întoarce la medicina românească, nu se vor mai urca în avion în fiecare după-amiază. În România se cumpără echipamente performante mult mai mult ca în alte ţări occidentale. Vorbesc despre noi, nu ştiu ce fac competitorii“.
MedLife are 4,3 milioane de clienţi unici, iar până la finele anului vrea să ajungă la 5 milioane.