Mihai Marcu, despre povestea de succes a MedLife

MedLife reprezintă, înainte de toate, o poveste medicală de succes. Un brand uriaș, clădit, cu eforturi pe măsură, de familia Marcu, acționarii majoritari ai acestei companii. Mihaela Marcu, un renumit medic pediatru, fondatoarea companiei și mai apoi cei doi fii ai săi, Mihai și Nicolae Marcu, au dus compania MedLife în fruntea medicinei private din România. Expansiunea MedLife la nivel național generează invidii inerente în acest domeniu.

Președintele Consiliului de Administrație al MedLife, Mihai Marcu, cel care ne-a acordat un amplu interviu, refuză, cu amabilitate, să vorbească despre competitorii săi. Unii surclasați clar de MedLife. Vorbește, însă, cu mândrie de România, de țara în care s-a născut și își derulează afacerile. Crede într-un viitor mai bun. Crede că toți românii ar trebui să pună umărul pentru a ridica această țară. Crede că politica nu trebuie amestecată cu afacerile. Crede că oricine poate reuși dacă își dorește cu ardoare acest lucru.

Povestea MedLife spusă de Mihai Marcu te impresionează. Este mândru de realizările familiei sale. Nici nu ar avea cum să fie altfel cât timp 4,5 milioane de români au trecut pragul hyperclinicilor MedLife. Cât timp pentru anul 2015 cifra de afaceri estimată este de 93 de milioane de euro. Cât timp mii de medici români au fost întorși din drumul spre străinătate și angajați la MedLife. Cât timp numărul hyperclinicilor MedLife continuă să crească.

Cotidianul online Cronica Română prezintă un interviu, cu cărțile pe masă, cu președintele Consiliului de Administrație al MedLife, Mihai Marcu.

Domnule Mihai Marcu, cum a început povestea MedLife, o poveste de succes care va împlini anul viitor 20 de ani?

Începutul poveștii, dacă doriți să-i spunem așa, îi aparține mamei mele care în 1996 a renunțat la policlinica de stat, unde lucra, și a decis să se privatizeze. Și, pentru început, a cumpărat etajul I al unei vile care era în apropierea casei noastre de lânga Piața 1 Mai. După ce a cumpărat acest etaj a înființat acolo un cabinet de pediatrie, un secretariat și, de asemenea, încă două cabinete care erau doar mobilate – pentru că nu aveau medici- unul de ginecologie și un altul de ecografie. Interesant este faptul că a decis să facă și un mic laborator în condițiile în care avea nevoie de analize și rezultatele acestora.

Dintr-o joacă, mai în glumă, mai în serios, a cumpărat și podul casei pe care l-a înălțat și a făcut acolo un mic laborator. Vă dați seama de unde am pornit? Laboratorul a început apoi să lucreze cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Laboratorul a crescut destul de repede, și, în 2004, făcând o comparație, compania ajunsese la o cifră de afaceri de un milion și jumătate de euro. Aveam un laborator și patru, cinci cabinete. Între timp, mai cumpărase atât subsolul, cât și parterul respectivei vile. La subsol se făcuse o mică bază de recuperare, iar la parter mai multe cabinete multidisciplinare. Gândiți-vă că vorbim de o vilă care avea o suprafață de doar 350 de metri pătrați!

Ce vă pot spune că la cifra de afaceri de care vorbeam, de un milion și jumătate de euro, eram pe locul 22 în București. Vorbesc, repet, de anul 2004!

A fost un moment important pentru că fratele meu și cu mine ne-am părăsit carierele: el fiind asistent universitar la psihiatrie, eu lucrând în banking de zece ani unde eram vicepreședinte pe partea de credite și marketing la OTP Bank de astăzi, Robank se numea pe atunci. De comun acord am decis să venim în această companie, eu, să fiu sincer, eram mai sigur de pasul făcut, fratele meu mai puțin…

După aceea a urmat o creștere abruptă a companiei, eu fiind implicat pe partea financiară, el pe cea de management medical, fiind în acest sens o simbioză între noi.

Și, totuși, domnule Marcu, cum a fost posibilă această „explozie” a cifrei de afaceri și implicit a profitului MedLife în anii care au urmat?

MedLife, luând ca reper cifra de afaceri din anul 2004, a crescut de 60 de ori. La toți indicatorii și mă refer aici la cifră de afaceri, număr de salariați, număr de cabinete etc. În primul rând trebuie punctate câteva lucruri. MedLife este o companie sută la sută românească. Avem acționariat majoritar românesc, manageri români, medici români. MedLife nu a avut niciodată, în istoria sa, medici din altă țară. Nu o să auziți niciodată la MedLife că vine managerul John sau Smith și este prezentat ca un mare salvator la noi. Nici vorbă! MedLife a fost o companie construită de români, cu români și pentru medicina românească. Acest lucru este unul extrem de important! Și, astfel, Medlife a reușit să devină lider autoritar în această, dacă pot să-i spun, industrie. În acest domeniu, românii au demonstrat că pot face performanță.

Foarte important este de reținut faptul că Divizia de Investiții Private a Băncii Mondiale a fost alături de noi aproape zece ani. Sunt convins că și pentru ei a fost un experiment, ca o familie locală să intre în acest business. Mai mult, sunt convins că sunt foarte mulțumiți de rezultatele financiare și management pentru că intenția lor a fost de a ajuta nișa românească din domeniu zonei private medicale. MedLife a fost un pionier în acest domeniu. Țin minte când am deschis cel mai mare spital privat din București, în zona Grivița, și mulți ne ironizau spunându-ne ceva de genul „cine vine domnule la voi acolo pe Grivița?”. Și, credeți-mă, evident glumind , că la început stăteam și număram pacienții…

Apoi a urmat deschiderea primei hyperclinici din București, la Unirii, cu peste 20 de cabinete multidisciplinare. Cred că acest concept de hyperclinică este una dintre caracteristicile de astăzi ale MedLife.

O altă abordare a fost aceea că în 2004 după ce am deschis spitalul de pe Grivița am început să privim mult mai atent pe partea de corporate. La acel moment pe corporate existau doar doi mari jucători. Noi am organizat rapid un departament de vânzări și am venit cu un tip de produse noi. Nu ne-am mărginit să vindem pachete.Tot timpul departamentul de marketing de la noi a fost extrem de dinamic, a găsit mereu noi formule, variante și oferte care să fie competitive pe piață.

Nu în ultimul rând, MedLife este cel mai mare investitor în echipamente medicale. Avem, ca și cifră de afaceri, cât au principalii noștri trei-patru competitori la un loc! Suntem specializați pe fiecare domeniu în parte! Mai mult, MedLife a adus RMN-ul 3T în România! Am fost primii care am adus geneotipul în premieră în România, genetica, de asemenea…Mulți mi-au spus, în glumă, că suntem nebuni! Tipul acesta de exercițiu l-am dus tot mai departe. .. Avem singurul spital de pediatrie monodisciplinar din Europa Centrală și de Est. Am fost primii care am deschis, exclusiv, un spital dedicat, exclusiv, ortopediei. Am fost prima companie românească care a achiziționat companii românești. Era foarte exotic la acea dată! Ne-am lovit de critici, de contestatari, de ironii. Dar am mers mai departe! Cred că am fost diferiți!

Și aș vrea să mai adaug un lucru de care sunt foarte mândru și anume faptul că unele companii românești fondate de medici din România, companii mari care sunt subsidiarele MedLife, cum ar fi PDR din Brașov, a încheiat ,spre exemplu, anul 2014 cu o cifră de afaceri de 11,12 milioane de euro. Vorbim de un oraș! Iar aceste subsidiare sunt conduse ca directori medicali de aceeași oameni care au fondat companiile. La Arad, la Craiova, situațiile sunt similare. MedLife a reușit performanța de a păstra în echipă toți oamenii, toți fondatorii români care au creat aceste companii. Cred că acest lucru este unul extrem de important!

Revin și vă întreb: care este, totuși, rețeta de succes a MedLife? Calitatea serviciilor medicale, dotarea, prețurile?

Serviciile medicale la MedLife nu sunt ieftine.Nici nu ar avea cum pentru că MedLife a investit în echipamente și aparatură de ultimă generație, în medici români extrem de bine pregătiți. Medlife este de departe cea mai nobilă ofertă în ceea ce înseamnă paraclinică în România. Cred că vorbim de o simbioză între medici, strategie, management. Vă mai punctez un lucru. În MedLife nu lucrează nicio rudă, în afară, bineînțeles, de „norocoșii” de mine și fratele meu. Nu există niciun văr, mătușă, unchi sau nepot. MedLife este o companie mult mai instituționalizată decât pare! MedLife este, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai organizate companii din România. MedLife funcționează ca o corporație. MedLife are manageri care nu vor fi niciodată întrebați de ce au luat decizia X sau Y cât timp sumele prevăzute se regăsesc în buget! Suntem o companie cu finanțări mari, cu acționari străini, se lucrează pe indicatori clari, iar fiecare manager are acest exercițiu în sânge cum se spune!

Și nu în ultimul rând, vorbim de medicii din MedLife. Avem doi medici în familie, mama mea și fratele meu, care au avut grijă ca portofoliul de medici să fie cel care trebuie și acest lucru se vede foarte bine în performanțele MedLife!

Ca și cifre, unde este MedLife în 2015?

În 2015, cifra de afaceri estimată este de 93 de milioane de euro. Sperăm să facem achiziții care să depășească cifra de 100 de milioane de euro. MedLife este numărul unu în domeniu, lucru pe care nu îl contestă nici măcar competitorii noștri. Ceea ce este foarte important pentru MedLife este faptul că cele patru linii de business au aproximativ aceleași cifre de afaceri. Este o platformă care nu s-a orientat spre laborator, spre spital, spre clinică sau spre corporate ci spre toate patru. În consecință, structura MedLife a fost, de-a lungul vremii, una destul de echilibrată și asta reprezintă o rețetă a succesului. Cu toate acestea, dacă vă uitați în privința fondurilor de la stat , MedLife are primite fonduri mai mici decât majoritatea competitorilor. Din fericire, menirea MedLife nu este aceea de a se lupta cu statul în această privință, cu toate că suntem net contributori la bugetul de stat în condițiile în care plătim 12 milioane de euro anual. Mai mult decât atât, pacienții care vin la MedLife cu bani din buzunar -pentru că 90 la sută din cifra de afaceri este făcută din bani privați- degrevează după calculele noastre fondul public de sănătate al României cu 35 de milioane de euro pe an. Deci, dacă nu ar fi existat MedLife și oamenii aceștia s-ar duce la stat, Casa Națională de Sănătate ar deconta aceste servicii către medici de familie, către medicii specialiști din sistemul de stat, în valoare de 35 de milioane de euro anual. Și astfel vedeți care este aportul Medlife în economie. Nimeni, însă, de la nivel instituțional, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, nu ne-a întrebat vreodată dacă avem nevoie de ajutor, dacă putem să mai susținem cele 3500 de locuri de muncă create. Dimpotrivă, nimeni, niciodată, nu a întrebat de cei 1500 de medici români care au rămas în țară datorită MedLife!

Există și invidie, interese, jocuri politice, pe acest palier…

Sigur că există și invidie și interese pe această nișă, ca pe toate nișele de altfel. Dar nu vreau să vorbesc despre asta. Iubesc foarte mult România. Nu cred că este vorba de o caracteristică a României, ci a acestei societăți atât de poluată politic. Cred că toată lumea ar trebuie să-și vadă de jobul său, de ce poate face pentru această țară, de businees și lumea să nu mai amestece politica cu business-ul pentru că nu sunt compatibile.

Aveți și pacienți din afara României?

Sigur că avem. Din ce în ce mai mulți. În general pe nișe unde, la noi, merge foarte bine. Spre exemplu, fertilizarea in vitro, stomatologie, chirurgie plastică. Avem foarte mulți expați, iar MedLife este, prin excelență, o companie care se ocupă de expați și nu numai de expați, dar și de oameni care sunt în tranzit.

Aș vrea să mai adaug două lucruri care mi se par foarte importante. Ca și pacienți, avem 4,5 milioane de CNP-uri unice, este vorba, practic, de o performanță uluitoare. Și am scos din soft toate CNP-urile unice ale celor care ne-au fost pacienți! Asta înseamnă că un român din cinci, din 4 și jumătate, ne-a trecut pragul ca și pacient. Dacă îi scoatem din ecuație pe românii din mediul rural rezultă că jumătate dintre românii care merg la medic au ajuns în Medlife. Ceea ce înseamnă că Medlife a devenit o alternativă reală la ceea ce înseamnă sistemul de sănătate public.

Avem angajați 4% dintre medicii din România și mă tem că 3% dintre aceștia ar fi fost acum plecați din România. Pacienții vin la Medlife pentru că au încredere în medici și în brandul acestei companii.

Capacitatea de diagnostic a MedLife este, într-adevăr, specială. Niciodată un pacient internat la MedLife nu a fost transferat la un spital de stat în condițiile unei dotări și a unei echipe medicale de excepție. MedLife a demonstrat că poate face față celor mai înalte exigențe.

Care sunt proiectele Medlife pe următorii doi ani? Continuați această expansiune la nivel național?

Am inaugurat anul acesta trei-patru unități. Joi am deschis hyperclinica din Berceni. La Timișoara, vom deschide o unitate similară peste o lună și o alta la Cluj peste două luni. Am deschis patru unități mari în decurs de doar două luni.

Pentru 2016 avem în plan deschiderea altor șase unități mari. Suntem , de altfel, în discuții de achiziții cu trei, patru companii mari. În măsura în care se vor finaliza vom deschide aceste unități. Vă menționez că MedLife are o echipă competitivă de achiziții importante care se află în negocieri permanente pentru diverse achiziții.

Un interviu realizat de Iulian Badea

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.