Cataloagele de prețuri pentru medicamente, finalizate!
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Alin Țucmeanu și-a manifestat speranța, marți, ca, pe data de 15 iunie, în funcție de contestațiile depuse, să fie finalizat procesul în cazul ambelor cataloage de prețuri la medicamente: Catalogul Național al Medicamentelor – CANAMED și Catalogul Național Public al Medicamentelor.
„Omul va cumpăra tot la prețul mic din farmacie. Unitățile care nu sunt în relație cu CNAS trebuie să găsească modalitatea și posibilitatea să deconteze tot la prețul cel mai mic pentru pacient, iar pacientul să poată să cumpere tot la prețul cel mai mic. Nu vor fi diferențe de prețuri. Pacientul va cumpăra la prețul cel mai mic. Pacientul va resimți ieftinirea respectivă. Unele firme nu au depus documentația pentru prețuri. Astăzi mai pot să își depună documentația. Dacă nu o fac, avem înlocuitori pentru aceste medicamente. Sperăm ca, pe 15 iunie, în funcție de contestațiile depuse de firme, să putem să avem ambele cataloage. Sunt în jur de 80 de contestații. Nu vor exista prețuri la medicamente mai mari decât cele din CANAMED actual, vor exista prețuri mai mici”, a susținut secretarul de stat, în urma unei dezbateri publice organizate de Ministerul Sănătății, informează Agerpres.
Potrivit directorului în cadrul MS Mihaela Udrea, vor exista Catalogul Național Public al Medicamentelor care cuprinde medicamente ce se vor comercializa în unitățile farmaceutice ce nu sunt în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate și CANAMED care va cuprinse prețul reactualizat al medicamentelor, prețul mai mic care va intra în vigoare în cel mai scurt timp și pentru care casele de asigurări de sănătate vor stabili prețurile de rambursare.
„Catalogul denumit în continuare CANAMED va fi aprobat ulterior acestei dezbateri publice, vom vedea când, pentru că există niște contestații. Acesta cuprinde prețul reactualizat al medicamentelor, va fi prețul mai mic, care va intra în vigoare în cel mai scurt timp și la care casele de asigurări de sănătate vor stabili prețurile de rambursare, respectiv prețul de referință pe listele A, B, C1, C3 și preț de decontare pe lista C2. Pe teritoriul României se pot comercializa medicamente la prețul din Catalogul Național Public pentru farmaciile care nu sunt în relație contractuală cu casa de asigurări. Toate celelalte unități, că sunt medicale sau farmaceutice, vor comercializa la prețul din CANAMED care va fi aprobat prin ordin de ministru”, a explicat Udrea.
Ea a precizat că vor fi medicamente care vor avea prețul scăzut în unele cazuri cu 20-30%, fapt care va conduce și la scăderea taxei clawback. „Sunt produse la care s-au diminuat prețurile cu 30% sau 20%, dar o medie de minim 10%, care va duce și la o scădere a taxei clawback ce va duce la economii în sistem”, a arătat directorul din Ministerul Sănătății.
Pe de altă parte, directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu, a afirmat că producătorii de medicamente sunt îngrijorați în condițiile în care Ministerul Sănătății propune „o modificare radicală” a metodologiei de calcul al prețurilor.
El a susținut că noile prețuri la medicamente vor favoriza exporturile paralele. „Încă nu știm ce impact vor avea noile prețuri ale medicamentelor. Noi am atras atenția autorităților că noile prețuri ale medicamentelor vor favoriza exporturile paralele. Produsele riscă să nu mai fie disponibile pe piața românească. Ar fi fost mult mai prudent și mai înțelept să vedem mai întâi cum se aplică actualul ordin și apoi să trecem la o nouă metodologie de prețuri”, a afirmat Zaharescu.
Potrivit acestuia, practic, Catalogul Național al Medicamentelor ar fi catalogul care ar trebui folosit la referențierea internațională pentru calculul prețului medicamentelor în alte țări unde România este țară de referință.
„Din păcate, este foarte greu de crezut că autoritățile altor țări vor ține cont de asemenea catalog, știind că există un al doilea catalog în spate care, practic, pune prețurile cele mai mici din UE la dispoziția altor autorități. Dacă există probleme de distribuție și aprovizionare — în general sunt probleme destul de mari, pacienții au simțit deja pe pielea lor faptul că nu se găsesc toate medicamentele de care au nevoie, situația riscă să se înrăutățească. La modul general sunt probleme, nu există un produs sau altul în special. Situația este aceasta în farmacii, spitalele încă se descurcă”, a susținut Zaharescu.