Poroșenko vrea restabilirea controlului în Peninsula Crimeea
Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat vineri că autoritățile de la Kiev au pregătit o strategie pentru restabilirea controlului asupra peninsulei Crimeea, anexată în martie 2014 la teritoriul Rusiei, și că documentul urmează să fie prezentat în viitorul apropiat.
‘Strategia este deja finalizată în Consiliul ucrainean pentru apărare și securitate națională ca un document integral ce va fi prezentat în curând. Crimeea rămâne prima noastră prioritate”, a afirmat Poroșenko în cadrul unei conferințe de presă, după cum relatează agenția de presă ucraineană Unian.
El a adăugat că restabilirea controlului asupra peninsulei din sudul Ucrainei necesită un nivel înalt de coordonare din partea autorităților ucrainene, subliniind că există o solidaritate internațională în jurul acestei probleme și că Adunarea Generală a ONU a condamnat anexarea Crimeii de către Rusia.
Liderul de la Kiev a mai declarat că ”eliberarea Crimeii de ocupația rusă este o sarcină extrem de complexă”, dând însă asigurări că Ucraina va face tot posibilul pentru ca peninsula să revină în componența statului ucrainean.
Regiune cu populație majoritar rusofonă, Crimeea și-a autoproclamat independența față de Ucraina la 16 martie 2014 și s-a pronunțat pentru alipirea la Rusia, în cadrul unui referendum la care peste 96% din alegători s-au pronunțat în favoarea acestei decizii, după cum au susținut autoritățile locale proruse. A urmat semnarea, la 18 martie, la Kremlin, a unui tratat de către președintele rus, Vladimir Putin, și liderii proruși ai regiunii, prin care peninsula din sudul Ucrainei era anexată la Rusia. Tratatul a fost ratificat rapid de cele două camere ale parlamentului federal rus și promulgat la 21 martie de președintele Putin, ceea ce a finalizat procedura juridică de unire a Crimeii cu Rusia.
UE și SUA au condamnat ”anexarea ilegală” de către Rusia a peninsulei de la Marea Neagră și au instituit sancțiuni împotriva Moscovei, precizând că acestea vor fi menținute atât timp cât Crimeea va rămâne sub ocupație rusă.
Moscova susține însă că nu există nicio ocupație în Crimeea și că peninsula este o regiune a Federației Ruse.