Sancțiunile UE împotriva Rusiei ar putea fi prelungite

Sancțiunile economice dure instituite de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, acuzată că-i susține pe rebelii separatiști în estul Ucrainei, ar urma să fie prelungite până în ianuarie, informează vineri AFP citând surse concordante.

Aceste sancțiuni care lovesc sectoare întregi ale economiei rusești, printre care cel bancar, al apărării sau al petrolului, împiedicându-le să se finanțeze de pe piețele europene, vor expira la finalul lunii iulie. Ele au fost instituite la 29 iulie 2014, după prăbușirea avionului Boeing al Malaysia Airlines, probabil doborât de o rachetă sol-aer deasupra zonei de luptă cu 298 de persoane la bord, informează Agerpres.

‘Sancțiunile ar urma să fie prelungite cu șase luni’ cu prilejul summitului UE de la sfârșitul lunii iunie, a declarat o sursă europeană. În ochii șefilor de stat și de guvern ‘aceste sancțiuni sunt aliniate calendarului de aplicare a acordului de la Minsk’, care se întinde până la sfârșitul lui 2015, a explicat sursa citată.

Acordul de încetare a focului, semnat în februarie, prevede măsuri progresive până la sfârșitul anului pentru a pune capăt conflictului între separatiștii proruși și Kiev, care s-a soldat în cele aproape 14 luni de conflict cu peste 6.400 de morți.

Chiar dacă armistițiul este în general respectat, acordul nu a împiedicat luptele sporadice, o nouă recrudescență a violențelor înregistrându-se miercuri în jurul orașului Mariinka, în apropiere de Donețk, unde confruntarea s-a soldat cu 26 de morți în 24 de ore. În plus, cele două părți nu au reușit încă să înceapă discuții reale privind descentralizarea și măsurile socio-economice prevăzute.

‘Măsura este Minsk’, a confirmat o sursă diplomatică. ‘Șefii de stat și de guvern fac paralela între aplicarea acordului de la Minsk și sancțiuni’, a dezvăluit aceasta. ‘Sancțiunile sectoriale vor fi prelungite până în ianuarie anul viitor. Va avea loc apoi o evaluare pentru o eventuală nouă prelungire’, a mai menționat sursa diplomatică citată.

‘Există deja un acord politic pentru a prelungi sancțiunile, deci acesta este lucrul la care ne așteptăm’, a confirmat un alt diplomat.

Aceste măsuri, întărite în septembrie 2014, au contribuit la dificultățile economiei ruse, dar fără a afecta atitudinea inflexibilă a președintelui rus Vladimir Putin. Kievul și statele occidentale îl acuză că a dispus trimiterea de militari ruși și arme sofisticate separatiștilor.

De asemenea, sancțiunile UE le interzic statelor membre să furnizeze Rusiei echipamente în sectorul petrolier sau bunuri cu dublă utilizare, civilă și militară.

Europenii ar urma să prelungească, de asemenea, în zilele care urmează, pentru aproape un an, sancțiunile instituite la 23 iunie 2014 în semn de protest împotriva ‘anexării ilegale’ a Crimeii de către Rusia, interzicând orice investiție europeană în peninsulă, conform acelorași surse.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.