Terapia prin joacă ajută copii cu dizabilitați
Tratamentul și recuperarea copiilor cu dizabilități locomotorii nu trebuie să fie neapărat un chin. Datorită unui soft creat de un grup de studenți clujeni, micuții se pot vindeca acum prin joacă. Specialiștii spun că inedita metodă îi ajută pe copii să lucreze mai mult și să vină cu plăcere la clinică.
MIRA (Medical Interactive Recovery Assistant) este o aplicație medicală, adresată persoanelor cu dizabilități locomotorii, dar vine și în sprijinul kinetoterapeuților. Ana vine la Centrul Un zâmbet cu MIRA din Cluj de trei ori pe săptămână, iar dureroasele exerciții de recuperare au devenit pentru ea mult mai plăcute.
“Ana a început tratamentul de o lună de zile. A făcut terapie cu cai și cu câini și face kinetoterapie. Aici e ca o recompensă pentru că se joacă. Ea nu își dă seama că e terapie. La jocul cu albinuțele, de exemplu, face genoflexiuni fără să își dea seama. Dacă trebuie sa le facă în altă parte, cinci sau șase, le face sau nu. Ea nu își mișcă mâna dreaptă deloc și nu acceptă ca cineva să îi atingă mâna. Aici își mișcă mâna conștient”, spune mama Anei.
Deși are numai 6 ani, fetița suferă de o boală rară, iar medicii au fost nevoiți să îi extirpe emisfera stângă a creierului. Acum, specialiștii o ajută să aibă o viață normală cu ajutorul terapiei prin joacă.
“Este o provocare să lucrezi cu copiii care au nevoie de recuperare după diferite afecțiuni ortopedico-traumatologice sau neuromotorii. Pentru ei este o joacă. Nu mai merg la clinică, la spital, este mult mai ușor aici. Asta vrem, să nu fie greu pentru ei, să fie o joacă. Și sigur că se observă o evoluție. Copiilor le plac jocurile, le știu, au preferințe, spune Andreea Sorian, kinetoterapeut la centrul din Cluj.
Ea spune că, de exmplu, în jocul cu albinuța, copiii ajung să facă genoflexiuni. “Pentru ca albinuța să coboare pe ecran, ei trebuie să facă genoflexiuni. Dar sunt jocuri cu diferite grade de complexitate. Îi ajută pe copii să uite că au probleme, nici nu se gândesc că se joacă. Pur și simplu nici nu simt cum trece timpul”, a mai spus aceasta.
Softul a fost dezvoltat de mai mulți studenți de la Facultatea de Matematică a Universității Babeș-Bolyai, respectiv Alina Călin, Andrei Cantea, Andrei Dascălu și Cosmin Mihaiu. Acum este folosit de centre de recuperare din Cluj, dar și din străinătate. În viitor, însă, programul va putea fi utilizat de pacienți chiar și acasă.
“Jocul este setat pentru mișcarea de abducție. Albinuța reprezintă mâna pacientului. În timp ce se joacă se strâng și date despre pacient, care pot ajuta în evaluarea acestuia”, spune Andrei Cantea, unul dintre dezvoltatorii aplicției.
Aplicația este folosită și în București, Alba Iulia sau Marea Britanie, la Londra și Manchester. Tinerii studenți clujeni au colaborări și în New York sau în Rusia. Jocurile create de ei sunt folosite și de adulți și vârstnici care au nevoie de recuperare fizică, iar acestora le place pentru că pot înlocui o mare parte din terapia clasică de recuperare.
Tinerii care au creat softurile spun că lucrează la ele din 2011 și că au întâlnit în Marea Britanie câțiva terapeuți care “le așteptau de mult”. Tinerii încă lucrează la îmbunătățirea acestora.
La centrul de la Cluj, pacienții se pot recupera în mod gratuit, atât cu ajutorul terapiei prin joacă, cât și cu ajutorul terapiei clasice.
Pentru performanța lor, tinerii studenți clujeni au fost recompensați de curând de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu titlul de Antreprenorul Anului.