Virusul MERS provoacă panică în Coreea de Sud

Focarul de infecție cu virusul MERS (Middle East Respiratory Syndrome) a forțat Banca Centrală din Coreea de Sud să taie joi ratele dobânzilor după ce autoritățile au raportat 14 noi cazuri, potrivit Reuters și DPA.

Îngrijorarea din Coreea de Sud cu privire la izbucnirea acestui focar s-a manifestat în regiune prin testarea a zeci de persoane suspecte de îmbolnăvire din Hong Kong, nici unul dintre cazuri nefiind confirmat, și cu anularea a mii de călătorii în Coreea de Sud.

Focarul din Coreea de Sud, cu 122 cazuri de îmbolnăvire și 14 decese, este cel mai mare din afara Arabiei Saudite și a început luna trecută atunci când un om de afaceri sud-coreean în vârstă de 68 de ani a luat boala în urma unei călătorii în Orientul Mijlociu, amintește Reuters.

Tulpina de virus care cauzează MERS a fost identificată pentru prima dată în Arabia Saudită în 2012, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Apoi s-a răspândit în întreaga lume spre Europa, America de Nord și Asia, incluzând recent China și Coreea de Sud.

Numărul de cazuri raportat în întreaga lume este de circa 1.100 și afectează persoane din 23 de țări diferite, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Coreea de Sud. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor de MERS — mai mult de 85 la sută — s-au înregistrat în Arabia Saudită, precizează OMS.

Virusul, care aparține aceleiași familii de viruși ca și Sindromul Respirator Acut Aever (SARS), poate produce boala respiratorie acută, inclusiv febră, tuse și dificultăți respiratorii.

Rata de mortalitate a MERS este în Orientul Mijlociu de peste 40 la sută, potrivit OMS, iar focarul din Coreea de Sud are o rată de mortalitate de sub 10 la sută, conform media locală, notează DPA.

Până acum nu există nici un vaccin specific împotriva MERS. Conform US Centers for Disease Control and Prevention, virusul se răspândește de la oamenii bolnavi la cei sănătoși prin contact apropiat. Nu există date care să indice că s-ar putea răspândi în locuri publice obișnuite.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.