Tratamentul de urgență al infarctului miocardic acut

Tratamentul infarctului miocardic acut este un tratament de urgență, cât mai rapid din momentul debutului, cu scopul reducerii zonei de necroză miocardică și a prevenirii complicațiilor. Cantitatea de mușchi care moare din lipsă de sânge poate fi redusă prin dizolvarea cheagurilor din arterele coronare și restabilirea circulației sângelui.

La debutul durerii, dacă aveți deja acest medicament în tratamentul dumneavoastră, puneți o tabletă de NITROGLICERINĂ sub limbă la începerea simptomelor. Dacă durerea nu dispare, mai puteți lua încă 2 tablete la interval de 5 minute.

Dacă simptomele nu au dispărut după 15 minute, chemați imediat salvarea! Atenție! Nu luați Nitroglicerină dacă nu v-a fost prescrisă de medicul dumneavoastră (există boli care pot fi agravate de luarea acestui medicament!).

În ambulanțele moderne echipate cu electrocardiografe există posibilitatea diagnosticului precoce a IMA și începerea tratamentului analgezic (de diminuare a durerii toracice) și antianginos (nitroglicerină sublingual, apoi în perfuzie intravenoasă).

La spital, la departamentul de urgenta se precizeaza diagnosticul prin examenul clinic si electrocardiograma, apoi pacientul este transportat in unitatea de supraveghere coronariana unde se incepe monitorizarea si tratamentul specific al infarctului de miocard acut ce consta in:

  • montarea unei linii venoase;
  • monitorizarea continuă a pacientului; (tensiune arterială, electrocardiogramă, stare generală);
  • recoltarea analizelor de urgență;
  • oxigenoterapie;
  • nitroglicerină sublingual și perfuzie intravenoasă;
  • analgezice (algocalmin, mialgin);
  • aspirină (și eventual clopidogrel), heparină;
  • tratament fibrinolitic (în cazul în care pacientul se prezintă la spital la mai puțin de 12 ore de la debutul infarctului miocardic acut) cu streptokinaza sau alte trombolitice. Aceste medicamente dizolvă cheagurile de sânge și restabilesc fluxul normal de sânge prin arterele coronare. Mărimea zonei din mușchiul inimii care a suferit infarctul poate fi scăzută dacă fluxul este restabilit foarte devreme. Dar timpul este de o importanță majoră! Dacă apar întârzieri, beneficiul metodei este scăzut;
  • o altă variantă de tratament pentru redeschiderea arterei coronare implicate în infarctul miocardic acut este angioplastia coronariană a arterei implicate în infarctul de miocard (în centrele în care există laborator de cateterism și în situații selectate);
  • se continuă tratamentul cu heparină, betablocante (de ex. metoprolol), aspirină și eventual clopidogrel, precum și alte medicamente care îmbunătățesc funcția inimii, în funcție de situația pacientului;
  • tratamentul anxietății (frecventă la pacienții cu infarct miocardic acut în primele 24-48 ore): diazepam, alprazolam, hidroxizin.

Tratamentul medical nu este identic la toți pacienții care se prezintă cu infarct de miocard, el este nuanțat în funcție de starea clinică a pacientului, de localizarea infarctului de miocard, de apariția sau nu a complicațiilor.

În mod obișnuit, pacientul rămâne 24-48 ore în unitatea de coronarieni (în cazurile necomplicate) și ulterior este transferat în eșalonul doi – saloanele de urmărire postinfarct miocardic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.