Autoritățile iau în calcul listarea CFR Marfă la Bursă

Autoritățile discută despre privatizarea CFR Marfă printr-o listare pe bursă, „pentru că este mai clar”, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Iulian Matache, după ce a participat la o conferință organizată de Asociația Industriei Feroviare Europene – UNIFE.

„Există o discuție cu privatizarea CFR Marfă. E o discuție în care propunem o nouă soluție de privatizare, respectiv listarea pe bursă, care este mai clară, nu lasă loc de interpretări”, a spus Matache, potrivit Agerpres.

În conferință, el a arătat că societatea are în vedere pentru acest an modernizarea a șapte locomotive, 40 de vagoane și repararea a circa 2.500 de vagoane.

„Până la finalizarea tuturor procedurilor de a programului de subvenționare a traficului ROLA până la 60% din costul total al transportului, CFR Marfă are în vedere să finanțeze, din fonduri proprii, reparații la minim 50 de vagoane ROLA, prospectarea pieței și amenajarea unor terminale care vor putea deservi traficul ROLA. Societatea are în derulare pentru anul 2015 proiecte din fonduri proprii pentru modernizarea a 7 locomotive, 40 de vagoane și repararea unui număr de aproximativ 2.500 de vagoane. De asemenea, avem în vedere pregătirea societății pentru privatizare”, a precizat Matache.

Potrivit acestuia, în 2014, CFR Marfă a transportat un volum de 28 milioane tone de marfă.

„Cu un volum de 28 milioane de tone de marfă transportate în anul 2014 societatea este lider pe piața transporturilor de marfă din România trecând în anul 2014 printr-un amplu proces de restructurare. Principalele orientări și planuri de perspectivă ale Companiei de Transport Feroviar de Marfă sunt menținerea și creșterea cotei de piață. Societatea își propune să-și consolideze poziția pe piața transporturilor feroviare de marfă prin încheierea unor noi contracte, creșterea vitezei de transport și reducerea timpilor de mers”, a afirmat secretarul de stat.

În ceea ce privește dezvoltarea transportului intermodal de mărfuri pentru a utiliza în continuare tipul de transport ‘din poartă în poartă’, Matache a adăugat că societatea vrea menținerea parcului activ de vagoane port container, punerea în circulație de trenuri complete de containere sau cutii mobile în trafic intern și internațional, dezvoltarea de platforme intermodale și modernizarea unor platforme existente în parteneriat public privat în zone cu impact economic precum București, Timișoara, Bacău, Suceava.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.