Indicele de Încredere al IMM-urilor pentru România
Indicele de Încredere al IMM-urilor pentru România oferă o perspectivă necesară asupra mediului de afaceri şi a evoluţiei sectorului IMM, măsurând 3 aspecte cheie ale stării IMM-urilor:
– indicele de performanţă: evaluări ale performanţei actuale în afaceri cu valoarea de 49,64
– indicele creditării: evaluări ale situaţiei privind creditele curente cu valoarea de 48,90
– indicele privind aşteptările: evaluări ale perspectivei în afaceri cu valoarea de 56,10
Indicele de Încredere al IMM-urilor a fost calculat în baza chestionarului elaborat şi distribuit de Banca Comercială Feroviara în colaborare cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, unui număr de aproximativ 700 de IMM-uri.
Chestionarul conţine 27 de întrebări, se adresează exclusiv IMM-urilor şi a fost repartizat astfel încât să fie reprezentativ la nivel naţional, regional şi sectorial.
Indicele de Încredere se calculează în felul următor: respondenţii au 3 variante de răspuns – „mai mare” / „la fel” / „mai mică”. De exemplu, pentru întrebarea „Care este situaţia actuală a volumului producţiei, comparativ cu luna trecută?”, respondenţii vor alege una dintre cele 3 variante. Valoarea răspunsurilor este de la 0 la 100. „Mai mare” are valoare 100, „la fel” 50 iar „mai mică” 0. Dacă indicele astfel calculat nu depăşeşte 50 de puncte se poate, constata o scădere generală, iar un indice de peste 50 de puncte relevă o creştere generală a nivelului de dezvoltare a IMM-urilor.
Indicele de Încredere al IMM-urilor pentru România a fost lansat în cadrul celei de-a XXIII-a ediţii a evenimentului “Forumul Naţional al IMM-urilor şi Ziua Întreprinzătorilor”, organizat de CNIPMMR în parteneriat cu Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri şi cu Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Braşov.
Prezentarea Indicelui de Încredere a fost realizată de prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, Preşedinte CNIPMMR şi de dl. Lucian Isar, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Comerciale Feroviara. Dl. Prof. Ovidiu Nicolescu a precizat faptul că acest indice este un instrument de evaluare, de alertă şi de previziune pe termen scurt care vine în sprijinul IMM-urilor.
Banca Comercială Feroviara S.A. s-a lansat în anul 2009 cu un capital privat, integral românesc şi are în prezent 15 unităţi, în 11 oraşe importante ale ţării, oferind clienţilor săi, persoane fizice şi juridice, o gamă completă de servicii financiar-bancare, în lei şi valută.