Urologii pot opera copii doar cu acreditare de la Colegiul Medicilor

Academicianul Ioanel Sinescu consideră că, din punct de vedere al legalității, chirurgii urologi pentru adulți ar trebui să obțină acreditare din partea Colegiului Medicilor pentru a putea opera copii.

„Soluția este una singură: o adresă la Colegiul Medicilor și analiza practic de la caz la caz a fiecărui urolog de adult care pretinde că a avut practică de urologie pediatrică. Trebuie să demonstreze, după mine, prin statistici și prin rezultate că a abordat copii, că a operat copii, că știe să practice anumite proceduri chirurgicale din urologia pediatrică și că acele tehnici pe care le cunoaște i-au dat rezultate foarte bune. Și să fie acreditat de către Colegiul Medicilor pentru că a efectuat proceduri de urologie pediatrică. Atunci, în cadrul reglementării generale din România a profesiei de medic, ei ca urologi pentru adulți vor putea să abordeze copii cu anumite patologii. Atunci pentru acest segment cred că este normal din punct de vedere al legalității și al exercitării profesiei de medic să obțină acreditarea din partea Colegiului Medicilor pentru anumite proceduri de urologie pediatrică”, a declarat, miercuri, Sinescu, într-o conferință de presă, potrivit Romaniatv.net.

El a explicat că în România există urologi pentru adulți care au experiență de ani de zile în urologia pediatrică, cel puțin în unele afecțiuni.

„Aceștia pretind că au suficientă competență pentru a practica în continuare urologie pediatrică. Ceea ce pretind ei este justificat pentru că este dovedit de practica lor de ani de zile. În același timp, intră în conflict cu legea pentru că practică o specialitate pentru care nu au o competență specială în momentul de față consemnată printr-o pregătire specială, așa cum se întâmplă în momentul de față cu reglementarea specialităților în România. Atunci se pune un semn de întrebare. Mai am eu, cel care am practicat urologia pediatrică în afară de urologia de adult, dreptul să o practic în continuare chiar dacă am competență și am dovedit competență?”, a spus Ioanel Sinescu.

Potrivit acestuia, „niciunul dintre urologii pentru adulți din România, oricât de bun ar fi, nu este suficient de bine pregătit pentru a acoperi toată paleta urologică pediatrică”, ci doar pentru unele afecțiuni și pentru unele tehnici chirurgicale pediatrice.

El a punctat că în secțiile și clinicile de urologie pentru adulți atunci când se operează copii trebuie să existe instrumentar specific, dar și resursă umană pregătită. „În spitalul acela trebuie ca medicul să aibă tot necesarul și uman și instrumentar încât odată abordat un copil acolo să poată fi îngrijit și să poată avea un rezultat foarte bun”, a explicat Sinescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.