Muzeul „Casa Cesianu”, redat circuitului cultural al Capitalei
Muzeul „Casa Cesianu” este redat circuitului turistic și cultural al Capitalei, a declarat luni primarul general Sorin Oprescu, cu prilejul unei vizite la acest obiectiv, la care Municipalitatea a finalizat lucrările de consolidare, restaurare și conservare.
„Astăzi redăm circuitului turistic și cultural al Bucureștiului Muzeul ‘Casa Cesianu’. Este vorba despre un exemplar ilustrativ pentru casa boierească de la începutul secolului al XIX-lea”, a spus Oprescu, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, deși declarat muzeu, monumentul istoric a fost folosit în perioada 1948 — 2015 drept depozit pentru o parte dintre colecțiile aflate în patrimoniul municipiului București.
Sorin Oprescu a amintit că procesul de consolidare, conservare și restaurare la „Casa Cesianu” a început în noiembrie 2013, prin intermediul unei finanțări nerambursabile acordate prin Programul Operațional Regional 2007-2013.
„Pentru prima dată de la intrarea în patrimoniul cultural al proprietății Filipescu-Cesianu va fi organizat un muzeu modern, al cărui proiect expozițional permanent urmează să restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, copilăriei și vieții de zi cu zi în București. Casa Cesianu găzduiește deja o expoziție”, a spus Oprescu.
Potrivit PMB, proiectul „Consolidare, restaurare și conservare Casa Cesianu” a fost implementat prin intermediul unei finanțări nerambursabile. Valoarea totală a proiectului este de 8.585.807,37 de lei, din care finanțarea nerambursabilă — 5.934.333,71 de lei.
„Casa Cesianu reprezintă un exemplar ilustrativ pentru casa boierească de la începutul secolului al XIX-lea și este singurul exemplar de pe Calea Victoriei care și-a păstrat toate componente sale la dimensiunea și în varianta originară: parcela cu construcție, curte și grădină”, prevede un document al Primăriei Capitalei.
Principalele obiective ale proiectului au fost: consolidarea, restaurarea, protecția și reabilitarea „Casei Cesianu”, introducerea cu caracter permanent a monumentului în circuitul public și turistic, atragerea unui număr de aproximativ 4.000 de turiști/vizitatori în primul an după deschiderea permanentă a Muzeului Casa Cesianu, respectiv crearea a cinci locuri de muncă permanente în cadrul Muzeului Municipiului București.
Planul de marketing aferent proiectului are în vedere dezvoltarea de instrumente de comunicare pe internet pentru a facilita schimbul de informații. În cadrul acestei măsuri se încadrează de asemenea: dezvoltarea unui suport tehnologic multimedia adecvat, prin editarea și publicarea site-ului web specific www.casacesianu.ro, inițierea unei enciclopedii electronice care să conțină documentarea fotografică a diferitelor etape ale proiectului, astfel încât să aducă în atenția publicului rezultatele, efectele, bunele practici și soluțiile inovatoare reieșite în urma implementării proiectului.
Se preconizează că această enciclopedie digitală inovativă va fi însoțită și de instrumente speciale de diseminare a informațiilor, datelor, studiilor, analizelor, proiectelor din domeniu, contribuind astfel la realizarea unui sistem informațional interactiv pentru restaurarea-conservarea patrimoniului național.