Opoziția albaneză acuză nereguli la alegerile municipale
Opoziția albaneză a denunțat „nereguli” după încheierea alegerilor municipale, organizate duminică și considerate ca un test pentru maturitatea democrației din această țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, transmite AFP.
„Au fost nereguli, manipulări, precum și presiuni și amenințări contra alegătorilor de dreapta”, a declarat într-un comunicat Edi Paloka, un lider al Partidului Democrat (PD), principala formațiune a opoziției. Cu toate acestea, el a proclamat „victoria” opoziției „din sudul până în nordul” țării.
Secțiile de votare s-au închis la ora 17.00 GMT, iar primele rezultate oficiale sunt așteptate în cursul zilei de luni, a anunțat Comisia electorală. La rândul său, premierul socialist Edi Rama și-a exprimat satisfacția pentru „buna desfășurare (…) a celor mai bine organizate alegeri din Albania, cele mai libere și cele mai corecte”, informează Agerpres.
Circa 3,3 milioane de alegători au fost chemați să aleagă primarii a 61 de localități și aproape 1.600 de consilieri. Scrutinul proporțional într-un singur tur a fost convocat după o reformă teritorială vizând să reducă numărul primarilor de la 373 la 61. Potrivit estimărilor făcute de partide, rata participării a fost de aproximativ 45%.
Albania a obținut în iunie 2014 statutul de candidat la aderarea la UE și guvernul speră să deschidă negocierile de aderare înainte de sfârșitul anului. Din acest motiv, desfășurarea acestor alegeri a fost urmărită îndeaproape de Bruxelles.
De la prăbușirea comunismului în 1990, rezultatele alegerilor au fost sistematic contestate în Albania. Cu toate acestea, dreapta și-a recunoscut înfrângerea la legislativele din 2013 la trei zile după scrutin.
Miza majoră a acestor alegeri municipale a reprezentat-o lupta dusă în capitala Tirana între candidatul coaliției de stânga, Erion Veliaj, fost ministru al afacerilor sociale, și adversarul său din coaliția de dreapta, Halim Kosova.
Albania este una din cele mai sărace țări din Europa, aproape 14,3% din populație trăind sub pragul sărăciei, potrivit statisticilor oficiale. Rata șomajului este de 14%, iar datoria publică a atins peste 60% din PIB.