MS, somat să aloce fonduri adecvate pentru secțiile de neonatologie
Organizația Salvați Copiii solicită Ministerului Sănătății, luând în considerare nivelul ridicat al mortalității infantile în România și riscurile semnalate de neonatologi, alocarea urgentă, pentru anul în curs, a fondurilor adecvate pentru secțiile de neonatologie, astfel încât acestea să asigure echipamentele medicale funcționale și consumabile necesare intervențiilor lor.
De asemenea, Organizația Salvați Copiii solicită MS respectarea obligației constituționale de a concretiza cu claritate, atât prin măsuri administrative, cât și financiare, rolul primordial al îngrijirii medicale de urgență pentru nou-născuți, prin crearea unei acțiuni prioritare care să se adreseze doar acestor copii.
Într-o scrisoare transmisă MS, Organizația Salvați Copiii menționează că Ministerul Sănătății și-a asumat ca prim obiectiv strategic asigurarea supraviețuirii și îngrijirii nou-născuților.
Salvați Copiii arată, într-un comunicat transmis marți Agerpres, că apelul către MS este transmis pentru al doilea an consecutiv, ca urmare a semnalelor venite din partea personalului medical care nu dispune, ca și în 2014, la jumătatea anului, de alocările bugetare preconizate pentru anul în curs.
Deși mortalitatea infantilă a scăzut în ultimele două decenii de la 24 de decese la mia de nașteri în 1994, la 8,5 în 2013, în urma dotării cu echipamente moderne a maternităților, a asigurării unui buget adecvat și a unui personal corespunzător, „mortalitatea infantilă rămâne un capitol nefericit pentru România, plasând țara noastră, după opt ani de integrare europeană, încă pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile mai mult decât dublă (8,5?) față de media europeană de 3,7?”, se arată în comunicatul citat.
Potrivit sursei citate, România se află în urma tuturor celorlalte țări din Uniunea Europeană și chiar a unor state din Europa Centrală și de Est care urmăresc integrarea europeană (Albania, Serbia) și care au înregistrat, conform datelor Eurostat, un ritm de descreștere anuală a mortalității superior țării noastre.
Conform analizelor Salvați Copiii, „50% dintre copiii pe care îi pierdem anual ar putea fi salvați prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante și personal adecvat și prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame și copii”.
„Prin refuzul dreptului la viață al nou-născuților este încălcat grav principiul interesului superior al copilului care se impune, conform legii, în orice decizie a autorităților administrative, organelor legislative sau instanțelor judecătorești”, afirmă Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii, citată în comunicat.