Liberalii lansează proiectul (electoral) „Rădăcini pentru România”
Liberalii lansează proiectul „Rădăcini pentru România”, care are ca scop plantarea unui număr cât mai mare de copaci „pentru a compensa tăierile din 2014”.
„Proiectul ‘Rădăcini pentru România’ este un proiect care a apărut atunci când am văzut dezbaterile pe Codul silvic. Politicul întotdeauna a participat la campanii punctuale de împăduriri, a plantat copaci în campaniile electorale, însă niciodată nu și-a asumat un proiect complex și eficient de împădurire”, a spus deputatul liberal Florin Alexe, într-o conferință de presă, susținută la Parlament.
Liberalii își propun ca până în luna septembrie să identifice terenul, să stabilească o formă legală de colaborare cu proprietarii terenului, să facă o analiză de sol și să obțină acordului autorităților locale, iar de la 1 octombrie să înceapă plantarea.
Florin Alexe a precizat că va exista și o „Hartă a viitorului”, hartă online, în care vor identifica zonele unde vor planta copaci.”Realizarea unor hărți online a plantărilor din România care să informeze publicul larg despre toate acțiunile de plantare, care au loc sau care vor avea loc, și prin care să motivăm un număr cât mai mare de persoane să desfășoare astfel de acțiuni. Harta va avea rol de a comunica la nivel instituțional opinia publică legată de subiectul tăierilor”, au spus liberalii.
La rândul său, Costel Alexe consideră că liberalii trebuie să se implice în acest proces pentru că în 2014 peste 3.000.000 de copaci au fost tăiați.”Anul trecut în România au fost parcurse cu tăieri rase — defrișări definitive — 4.940 de ha de pădure, un maxim istoric”, susțin liberalii, potrivit unor date INS.
Costel Alexe a adăugat că, potrivit unui studiu al Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, suprafața României permite să fie împădurită într-o proporție de 40%.
„Acest proiect țintește trei direcții — și anume demararea unei campanii de informare astfel încât cât mai multe ONG-uri, tineri să vină alături de noi (…). Din septembrie — octombrie, când va fi posibil să replantăm, ne asigurăm că vom da sprijin nu doar logistic și informațional, ci și uman ONG-urilor care vor să facă plantări. Și foarte important vrem să facem această platformă online în care fiecare dintre actorii importanți din lumea mediului să aibă acces la informație, să aibă resursa de puieți necesară și mai ales să vedem unde sunt probleme”, a spus Costel Alexe.