Isărescu: Acordul cu CE și FMI trebuie să continue
Acordul cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și cu Comisia Europeană (CE) se negociază în continuare și este esențial să continue, pentru că actualul context internațional, generat de Grecia, și cel intern, dat de Codul Fiscal, solicită existența unui astfel de acord pentru România, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
„Credința mea este că negocierile vor continua și vom adânci toate problemele care sunt încă în discuție. (…) Noi trebuie să arătăm că nu mergem din șanț în șanț, în zig-zag. Ci că avem capacitatea să luăm măsuri graduale și să ținem o linie. Asta arată maturitate în politicile economice. Reacția noastră este imediată. Am și spus că pe actualul proiect de Cod Fiscal noi nu mai putem să reconsiderăm toată politica monetară ca să păstrăm un anumit echilibru al mixului”, a explicat Isărescu.
Guvernatorul BNR susține că discuțiile cu Comisia Europeană și cu Fondul Monetar Internațional trebuie să continue pentru că acordurile cu aceste instituții nu reprezintă doar ancore, ci și credibilitate pentru România.
„Contextul internațional dar și cel intern, respectiv nevoia de consolidare, de a arăta că tot ce am făcut în acești patru ani se consolidează, să creadă și partenerii noștri, solicită menținerea acordului cu UE și cu FMI sub diverse forme. Eu cred că negocierile vor continua și este bine. (…) Nu vedem cum un program fiscal atât de ambițios poate să devină credibil fără cooperarea partenerilor internaționali și cu atât mai mult în contraargumente cu dânșii. Continuarea negocierilor este esențială. Mai mult, dacă pentru noi, la BNR, datele care există în prezent nu ne ajută încă să sprijinim cu argumente aceste măsuri, nu cu dorințe, vă dați seama în ce situație sunt partenerii noștri”, a mai spus Isărescu.
În opinia sa, orice decizie politică în contradicție cu legitățile economice va fi plătită scump, prin costuri de finanțare mai mari și nu numai.
Potrivit Guvernatorului, provocarea în România nu constă doar în a menține deficitul sub 3% din PIB, dar este vorba de schimbarea de deficit de la un an la altul. „Nu sună deloc a seriozitate. Adică strângi economia și apoi îi dai drumul…o majorare brutală cu două puncte procentuale de la an la an pune problema de seriozitate”, a subliniat șeful BNR.
El a mai punctat faptul că logica politică nu se împacă mai niciodată cu cea macroeconomică. „Nu poți să dai o lege în Parlament care să contrazică o legitate economică. Dacă ar crește nivelul de trai printr-o lege în Parlament, de ce nu ar crește și în Burkina Faso. Echilibrele macroeconomice sunt legități economice. (…) Venim cu o lege în Parlament să crească cutare… nu o să crească dacă nu se îmbină cu legitățile economice”, a subliniat guvernatorul BNR.
La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a transmis un comunicat în care arăta că România a făcut pași importanți în anumite zone, iar situația macroeconomică este consolidată, însă progresul general în implementarea măsurilor agreate de comun acord nu a fost suficient, în special în ceea ce privește politica fiscală, pentru a se ajunge la un acord.
Reprezentanții Executivului comunitar au desfășurat o misiune în România în perioada 16-26 iunie.
La rândul său, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat că reprezentanții Comisiei Europene nu au ajuns la un acord cu autoritățile române în privința Codului Fiscal, dar vor decide în cadrul întâlnirii miniștrilor de Finanțe (Ecofin) din 14 iulie care este stadiul acordului cu România, iar Fondul Monetar Internațional nu va mai efectua vizita de evaluare luna viitoare pentru că va avea deja concluziile misiunii Comisiei Europene.