ANM: Norul radioactiv de la Cernobîl nu va ajunge deasupra României

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat, joi, că norul radioactiv de la Cernobîl s-ar putea deplasa înspre graniţa de est a României.

În intervalul 2 iulie, ora 12.00 – 3 iulie, ora 6.00, circulaţia aerului la nivelul solului va fi, în general, slabă în partea de
vest a Ucrainei, orientată de la nord spre sud (câmp anticiclonic, extins şi deasupra României).

În cursul zilei de vineri 3 iulie, direcţia de deplasare a maselor de aer va fi, în general, de la nord-nord-est spre sud-sud-vest. Rularea modelului de dispersie indică faptul că un nor de poluant care s-ar forma în jurul Centralei nucleare de la Cernobîl s-ar putea deplasa, în următoarele 36 de ore, înspre graniţa de est a ţării noastre, dar, deoarece de plasarea ar fi lentă, nu ar pătrunde deasupra teritoriului României„, avertizează Administraţia Naţională de Meteorologie.

Nivelul radiaţiilor de la Cernobîl este de 10 ori mai mare decât limita normală. Măsurătorile nivelului de radiaţii au fost făcute de către inspectorii specializaţi în domeniu în zona de excluziune. Această creştere a nivelului de radiaţii a fost provocată de incendii masive în zona reactorului nuclar avariat, potrivit rt.com.

Zona din jurul reactorului nuclear avariat de la Cernobîl, Poleskoie, este contaminată cu Cesiu-137. Concentraţiile acestui element radioactiv au atins ceea ce experţii numesc „secvenţă peste normă” – adică un nivel de radioactivitate foarte ridicat, potrivit SNRI (Inspectoratul pentru Sectorul Nuclear de Stat al Ucrainei).

Cesiu 137 este unul dintre cele mai periculoase elemente nucleare, iar concentraţiile acestei substanţe radioactive care se acumulează în organismul uman duc la leucemie şi diferite tipuri de boli canceroase, au avertizat experţii.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.