Prima investiție „verde” a Electrocentrale Grup SA
Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a inaugurat vineri prima centrală cu panouri fotovoltaice a societății Electrocentrale Grup SA din România, valoarea totală a investiției fiind de 2,4 milioane de euro.
„Este prima investiție de acest gen și mi-aș dori să vedem cât mai multe asemenea parcuri care să ne permită să spunem că putem avea investiții cu costuri mai mici decât cele planificate. Este un exemplu că se poate și în țara noastră”, a declarat ministrul Gerea.
El și-a exprimat speranța ca asemenea investiții să continue și să permită utilizarea energiei verzi și în agricultură.
„Intenționăm să nu ne oprim aici și să dezvoltăm un proiect de investiții cu fonduri europene în zona Capitalei. Suntem prima companie cu capital integrat de stat care realizează o investiție finanțată din surse proprii în zona regenerabilă și încercăm să fim prima companie a statului care realizează o altfel de investiție pe fonduri europene”, a declarat, la rândul său, directorul general al societății Electrocentrale Grup SA, Eduard Olteanu.
Întrebat fiind dacă în România, cu excepția celui de la Brăila, mai există vreun grup energetic care ar putea fi vândut, ministrul Energiei a menționat că, deocamdată, nu se știe. „Pentru Complexul Energetic Oltenia avem în elaborare un plan de restructurare care va prevedea, la final, probabil, și separarea câtorva facilități care, în mod normal, nu ar trebui să țină de complex. În acest caz, se va lua o decizie de către viitorul consultant, în funcție de analizele care se vor efectua”, a menționat ministrul Andrei Gerea.
Investiția de la Brăila a început, potrivit constructorului, în luna noiembrie a anului trecut, s-a finalizat în luna februarie a acestui an, dar a fost pusă în funcțiune în urmă cu câteva zile. „Au durat foarte mult operațiunile de obținere de la societatea Electrica SA a acordurilor de racordare și racordul propriu-zis”, a menționat directorul general al societății Electrasol Proiect SA, Alexandru Suciu.
Parcul solar are o suprafață de circa patru hectare, cuprinde 7.182 de panouri și are o capacitate de 1,7 MW.
„Ca ordin de mărime, suntem net inferiori față de grupul anterior, dar discutăm de o capacitate care produce și distribuie finit, în antiteză cu o termocentrală supradimensionată față de gradul de absorbție a energiei în sistem”, a precizat directorul general Eduard Olteanu.
Societatea Electrocentrale Grup SA s-a înființat în anul 2013 prin divizarea parțială a societății Termoelectrica SA, înainte de intrarea în procedura de dizolvare a acestei foste firme de interes public, conform angajamentelor asumate de statul român față de organismele financiare internaționale.