Armonii corale la bisericile fortificate din Țara Bârsei
Festivalul de muzică sacră „Musica Barcensis”, care se desfășoară în bisericile fortificate din Țara Bârsei, continuă în acest weekend la Bisericile din Hărman și Sf. Bartolomeu din Brașov.
Sâmbătă, începând cu ora 18.00, Biserica fortificată din Hărman va găzdui un concert susținut de corul Honigberg al comunității evanghelice din localitate și Vlad Năstase, organistul Bisericii Evanghelice C.A. din București. Dialogul dintre cor, condus de dirijoarea Diana Bâldea Dumitrașcu, și orgă va aduce în fața publicului lucrări de W. Byrd, J.S.Bach, G.Muffat, J.L Hedwig, D.Buxtehude H.P.Turk, G.Gastoldi și J.Hairston, menționează organizatorii, informează Agerpres.
Duminică, de la ora 19.00, corul de copii „Campanella” din Sf. Gheorghe va concerta în ambianța vechii Biserici Evanghelice „Sf. Bartolomeu” din Brașov. Cei aproape 40 de elevi ai claselor V-X de la Liceul de Arte „Plugor Sandor” vor interpreta un program alcătuit din piese cu un regim foarte variat, de la cele clasice, trecând prin gospel, până la prelucrări de folclor muzical, sub conducerea dirijorului Lofi Gellert. Seara muzicală va fi completată cu muzică de orgă, în interpretarea organistului Paul Cristian. Intrarea la ambele concerte este liberă, participanții având posibilitatea de a face o donație pentru festival, la final.
Concertele din cadrul Festivalului „Musica Barcensis” se desfășoară în lunile iulie și august, în bisericile fortificate din Brașov, Hălchiu, Cristian, Prejmer, Sânpetru, Râșnov, Ghimbav, Codlea și Hărman.
La concertele din cadrul festivalului participă soliști, coruri, orchestre și formații de muzică de cameră, aproximativ 250 de muzicieni din țară și străinătate.
„Prin realizarea concertelor din cadrul Festivalului „Musica Barcensis”, în Țara Bârsei, Fundația Forum ARTE și partenerii săi încurajează mobilitatea culturală, cu intenția de valorificare a patrimoniului cultural local și regional, participanții având posibilitatea de a asculta concerte de muzică sacră într-un cadru ambiental aparte, unde vocile soliștilor și instrumentele se îmbină într-o acustică remarcabilă, și de a vizualiza totodată monumente istorice și de patrimoniu național de o valoare deosebită”, a precizat pentru Agerpres, Steffen Schlandt, președintele Fundației Forum ARTE, unul din organizatorii festivalului.
Acustica de excepție din cadrul Bisericilor Evanghelice Sf.Bartolomeu și Prejmer — monument UNESCO, le va transforma în polii centrali din seria reprezentațiilor, găzduind câte patru, respectiv cinci concerte anul acesta.