Horia Georgescu, eliberat din arest preventiv

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis joi ca fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI) Horia Georgescu să fie eliberat din arest preventiv, urmând ca el să fie judecat sub control judiciar.

Decizia este definitivă. Curtea Supremă i-a admis lui Horia Georgescu o contestație față de decizia Curții de Apel București de a-l menține în arest preventiv, informează Agerpres.

Horia Georgescu se afla în arest preventiv din 18 martie, el fiind trimis în judecată pe 9 aprilie de DNA, pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP. Prejudiciul în dosar este de peste 84,5 milioane euro.

În dosar au fost trimiși în judecată deputatul Cătălin Theodor Nicolescu, fost vicepreședinte al ANRP și deputatul Marko Attila-Gabor, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului — Departamentul pentru relații interetnice.

De asemenea, au fost deferite justiției alte nouă persoane care, la data faptelor, fie făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, fie aveau calitatea de experți evaluatori autorizați: Ingrid Zaarour, președinte al ANRP, Mihnea-Remus Iuoraș și Ingrid Popa-Mocanu, vicepreședinți ANRP, Remus Baciu, vicepreședinte ANRP, Cătălin Canagiu, reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, Gheorghe Vișoiu, angajat ANRP, Florin Hanu, evaluator autorizat, Cornel Drulă și Niculai Nistor, ambii evaluatori autorizați ANEVAR.

Potrivit DNA, în ianuarie, Guvernul României — ANRP a sesizat faptul că, în perioada 2008 — 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

„Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro (467.448.907 lei)”, arată DNA.

Procurorii au constatat că, din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare, a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc privind tranzacțiile deja efectuate/ certe cu proprietăți imobiliare similare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.