Magie, istorie și legende, la „Nocturnele Castelului Bran”
„Nocturnele Castelului Bran”: Zorii Zmeului & La Marelle du Diable, un spectacol pentru cei interesați de legendă, magie, istorie, a început luni seara la Castelul Bran, reședința legendarului Conte Dracula, și se va derula pe parcursul întregii săptămâni.
„Este un spectacol inedit, un gen de spectacol pe care noi nu l-am mai găzduit până acum. În câteva minute vom fi preluați de la baza Castelului și vom face un tur nocturn al acestuia. De fapt, cu acest spectacol, castelul prinde viață. Nu ne vom așeza pe scaune să urmărim un spectacol convențional. Nu. Este ușor ieșit din această sferă. De fapt, cei 24 de artiști implicați în acest proiect aduc castelul la viață, îl învie. Va fi viu în toată această săptămână prin intermediul reprezentațiilor din fiecare seară. Nu este un spectacol interactiv, sunt momente de poezie, pasaje de muzică clasică, momente de suspans”, a declarat înainte de începerea spectacolului administratorul Castelului Bran, Alexandru Prișcu, informează Agerpres.
La rândul său, directorul artistic al proiectului, Fabrice Dubusset, a menționat că vizitatorii au parte de o călătorie inedită, „de la Bram Stocker la Bran, de la Vlad Țepeș și Vlad Dracul la Dracula, într-un loc unde fantomele reapar”.
„Strigoi, dames blanches, dar și figura luminoasă a Reginei Maria, legendele codrilor întunecoși, mumia unui faraon sau diverse alte obiecte ciudate ale dorințelor noastre ne fac să nu mai putem discerne între realitatea istorică și ficțiune, între legendă și imaginar. Una sau mai degrabă mai multe povești se întrepătrund pentru a ne confrunta cu propriile noastre frici și astfel cu originile memoriei noastre. Iubirea, ultima redută a acestei citadele de necucerit, e singura care ne mai poate salva, dincolo de vise și realitate. Propria noastră viață, propria noastră poveste, impregnată și rezonând intim în ființa noastră, ar putea să se topească într-o nemuritoare legendă — dorința noastră cea mai profundă: nemurirea. Căci nemuritori ne dorim cu toții să rămânem, măcar încă puțin. În viață, o viață de tinerețe veșnică! Tinerețe fără bătrânețe”, a explicat Fabrice Dubusset.
Sursele de inspirație pentru acest proiect au fost „Le coup fatal” — Thomas De Quincey, „The black rider” — W.S. Burrrougs/Tom Waits și „Dracula” — Bram Stocker.
Spectacolul, care a început luni seara la ora 22,30, a fost precedat de un moment muzical susținut în curtea castelului de tineri muzicieni care au interpretat acompaniați de pian melodii franțuzești de ieri și de azi, moment care a început cu imnurile celor două țări, România și Franța.
Proiectul este implementat la inițiativa Institutului Francez din România — Direcția Regională București, în parteneriat cu Castelul Bran și cu sprijinul Regiunii Pays de Vichy Auvergne, a Consiliului Departamental Allier (Franța), și a Platformei France Balkans a Ministerului francez al Afacerilor Externe. Scopul acestuia este de a dezvolta lucrul cu tinerii, pentru a pregăti o tabără artistică pentru tineret în 2016, totul bazat pe învățarea și perfecționarea limbii franceze prin teatru. Liceenii de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Hida, județul Sălaj, coordonați de prof. Daniela Ardelean, sunt deschizătorii de drum în cadrul acestui proiect, acesta urmând să se extindă, pe parcursul anului școlar următor, și să implice adolescenți din alte școli, iubitori ai limbii franceze.