Festival dedicat artelor vizuale contemporane, la Brașov

AMURAL, primul festival dedicat artelor vizuale contemporane din România, va transforma, la începutul lunii septembrie, promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Brașov, ocupând fortificațiile medievale, pădurea Warthe și pârâul Graft. Festivalul se va desfășura în perioada 4-6 septembrie, au informat marți, într-o conferință de presă, Răzvan Pascu, inițiatorul festivalului și Carmen Smaranda, unul dintre organizatori.

„Festivalul a plecat de la dorința noastră de a avea un spațiu în care să ne manifestăm și să aducem diverși artiști la Brașov. (…)Festivalul este centrat în jurul proiecțiilor 3D, pe monumentele de După Ziduri. AMURAL este manifestul nostru și încercarea de a muta arta din galerii și din muzeu, în spațiul public” , a declarat Răzvan Pascu, potrivit Agerpres.

La rândul ei, viceprimarul Brașovului, Adina Durbacă, a precizat că ideea acestui festival a fost îmbrățișată de municipalitate pentru că este primul eveniment de gen care se desfășoară la nivel național și care creează o dimensiune culturală care poate aduce mulți turiști la Brașov, un eveniment creat de tineri, care vine dinspre comunitate spre autorități.

„Eu cred că acest eveniment ar sprijini candidatura Brașovului la Capitală Culturală Europeană în anul 2021 și de aceea fac apel și la brașoveni să participe în număr cât mai mare la acest Festival care se desfășoară pentru prima dată în România”, a punctat Adina Durbacă.

Evenimentul va avea în centru cea mai recentă formă de artă urbană-video mapping-ul (proiecțiile 3D), alături de artele confirmate — ilustrație, fotografie, desing grafic, film și animație. Li se vor alătura instalațiile de lumină, concertele și evenimentele speciale.

Răzvan Pascu a susținut că, în prezent, Brașovul nu are suficiente evenimente culturale de substanță, „nu produce suficienți creativi și suficiente lucrări” și nu are o infrastructură culturală funcțională, astfel încât să fie considerat o destinație culturală.

„Nu mai este suficient să renovăm marile monumente. De aceea, AMURAL propune o reconversie urbană a zonei După Ziduri într-un spațiu de expresie a începutului de mileniu III. AMURAL este despre Brașov și despre depășirea lui, despre tehnologie și depășirea ei, despre ziduri și depășirea lor”, a subliniat Răzvan Pascu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.