Profesoara din Covasna care colecționează chipuri

Profesoara Florentina Teacă din Covasna colecționează chipuri. Chipuri ale unor oameni care au trăit demult în această parte a lumii și care au ținut vie comunitatea de români. Căutând în arhive de familie, ea a salvat de la dispariție și uitare câteva zeci de fotografii îngălbenite de timp, pe care le-a publicat în două albume, pentru a arăta și altora cine au fost și cum au fost oamenii de aici. Multe fotografii le-a adunat cu ajutorul elevilor, care, scotocind printre lucrurile bunicilor, au scos la lumină imagini inedite cu oameni simpli ai locului, dar și cu diverse personalități originare din Covasna -Voinești, informează Agerpres.

Sunt mii de chipuri, doamne elegante în rochii lungi, domni cu posturi impozante și mustăți răsucite, băieței îmbrăcați ‘mariner’ sau tunși chilug și puși la ‘patru ace’, în sacou, pantaloni scurți și ghetuțe, fete înveșmântate în costume populare, flăcăi călare, ciobani și alaiuri de nunți.

Pe spatele unei fotografii îngălbenite de timp, cu patru bărbați înrolați în armată, cineva a notat caligrafic ‘Amintire din ziua plecării. 8.V.1942’, în alta, un domn cu pardesiul pe umeri, pozează alături de șase copii în fața unei case cu coloane, pe frontispiciul căreia scrie cu litere inegale: ‘Alex Bunghez-Prăvălie de coloniale’. O altă fotografie, făcută în curtea ‘Grădiniței de copii din Voinești’, e datată 30.X.1933, iar alta, făcută cine știe când, amintește de Grădina ‘La Moș Manole’, unde probabil că se serveau ‘mâncăruri calde și reci și beuturi speciale’, așa cum scrie în reclama din spatele clienților.

Sunt multe imagini cu valoare istorică, precum cea în care un fotograf anonim l-a imortalizat la ieșirea din Senat pe episcopul Justinian Teculescu, originar din Covasna, împreună cu mareșalul Averescu, patriarhul Miron Cristea, poetul Octavian Goga și mitropolitul Visarion Puiu. „E o fotografie din arhiva personală a nepotului episcopului, domnul Șerban Teculescu, care trăiește în Franța’, explică profesoara Florentina Teacă, cea care a scos recent de sub tipar, la Editura Magic Print, al doilea album de fotografii de epocă, intitulat ‘Chipuri de demult din inima României’.

‘După primul volum ‘Covasna, Voinești: Istorie și cultură românească în imagini’, apărut anul trecut la Editura Eurocarpatica, multă lume și-a dat seama că am acasă fotografii vechi și am început să primesc sute de poze, pe care le-am grupat în funcție de familiile de proveniență și așa a apărut acest al doilea volum. A fost mult mai ușor, pentru că lumea știa deja ce o să fac cu ele, oamenilor le-a plăcut primul volum și și-au dorit ca și strămoșii lor să apară în album(…) Pe coperta primului volum o să vedeți o fotografie cu bunicii mei în ziua nunții, iar în al doilea am publicat o poză de grup primită de la un copil în care apare și o fetiță îmbrăcată în costum popular, care ține cu mâna un steag. Acea fetiță e bunica mea. N-am știut de existența acestei fotografii, e o bucurie imensă să primești poze cu familia ta’, a declarat pentru Agerpres, Florentina Teacă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.