MediaSind cere salariaților să dea în judecată conducerea SRTV
Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind consideră că demersul Societății Române de Televiziune – SRTV de a cere în instanță ‘încetarea existenței și a efectelor Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media este lipsit de temei și îndeamnă salariații SRTV să acționeze în judecată conducerea societății pentru a-și recupera drepturile din Contractul Colectiv de Muncă, se arată într-un comunicat al MediaSind transmis, vineri, Agerpres.
‘SRTV, sub semnătura președintelui-director general Stelian Tănase, a directorului Departamentului Juridic, Marin Drumcea și a avocatei Ștefania Duțu, a acționat în judecată Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Patronatul Presei din România-ROMEDIA și Uniunea Națională a Patronatului Român — UNPR invocând ‘încetarea existenței și a efectelor ‘Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-Media. Totodată, reclamanții solicită instanței să constate și ‘nulitatea eventualelor acte prin care s-a stabilit prelungirea existenței și efectelor CCM Mass-media, după termenul de 24 de luni, cu deosebire a actului adițional nr. 2 din 14.04.2008 și a actelor adiționale următoare acestora’, se arată în comunicat.
Federația jurnaliștilor consideră că demersul SRTV este unul forțat, abuziv și tardiv, întrucât aceeași speță a mai fost judecată și în cazul Radioului Public, instituție care a solicitat același lucru, și anume ca instanța să constate încetarea valabilității CCM din Mass-Media. Cererea a fost, însă, respinsă definitiv și irevocabil de instanțele de judecată.
‘De fapt, prin aceste acțiuni, șefii SRR și SRTV urmăresc să nu le plătească salariaților celor două instituții drepturile prevăzute în CCM din Mass-Media. Este vorba, în special, de sporul de fidelitate în cuantum de 25% din salariul de baza lunar, câștigat deja în instanță pentru o parte dintre salariați’, se menționează în comunicat.
În acest context, MediaSind consideră că demersul este menit să temporizeze doar acțiunea de recuperare a unor drepturi legitime și îndeamnă salariații SRR și SRTV să acționeze în judecată, prin sindicatele afiliate la FAIR-MediaSind sau individual, conducerile celor două societăți pentru a-și recupera drepturile din Contractul Colectiv de Munca din Mass-Media.
Totodată, ‘FRJ MediaSind solicită Curții de Conturi a României și Direcției Naționale Anticorupție să ancheteze toate acuzațiile de corupție aduse administrației celor două instituții, inclusiv modul în care s-au cheltuit banii proveniți din taxa radio-tv, plătită de către cetățeni, în diverse procese demarate împotriva propriilor salariați’, se mai arată în comunicat.