PSD versus PNL. Luptă pe viață și pe moarte la alegerile locale!
PNL a pornit ofensiva pentru alegerile locale din 2016, dând startul la înscrierile în competiţia internă pentru desemnarea candidaţilor. PSD, trecut print-o perioadă de frământări interne la vârful partidului, nu a demarat încă procesul de selecţie a candidaţilor care vor intra în bătălia localelor. Sunt vehiculate însă nume, iar în marile oraşe, precum Constanţa sau Iaşi, conduse până acum de social-democraţi ajunşi pe mâna DNA, se aşteaptă o luptă dură. La Sibiu, oraşul condus timp de 14 ani de către Klaus Iohannis, fotoliul de primar este dorit de mai mulţi liberali. Urmaşa lui Iohannis, Astrid Fodor, actual primar interimar al oraşului, este aşteptată şi ea să anunţe dacă va intra în cursa de anul viitor, relatează Romanniatv.net.
Mulţi dintre primarii marilor oraşelor, care aspirau să câştige un nou mandat, au căzut pe capete din cauza problemelor cu justiţia, iar o nouă candidatură a acestora pare acum de domeniul trecutului.
Cu aproape un an înainte de scrutinul din 2016, partidele sunt în plin proces de căutare a unor candidaţi pe care să îi arunce în lupta alegerilor locale. Unii politicieni au intrat deja în pre-campania electorală şi îşi fac „reclamă” pe reţelele de socializare.
În PNL, s-a dat starul la înscrierile în cursa internă pentru locale, iar în unele oraşe, inclusiv în Bucureşti, se înregistrează o adevărată avalanşă de candidaturi. La PSD, principalul rival al liberalilor, dezbaterea privind candidaţii la scrutinul local lipseşte încă la nivel central, însă în teritoriu se fac calcule cine va intra în lupta pentru primării şi cine are cele mai multe şanse să o câştige.
Sibiu
Un prim nume vehiculat pentru a alegerile locale din 2016 la Primăria Sibiu este cel al actualului primar interimar al municipiului. După plecarea lui Klaus Iohannis din funcţia de edil al Sibiului, primăria a rămas pe mâna lui Astrid Fodor (Forumul Democrat al Germanilor din România). În presa locală este vehiculată ideea că Astrid Fodor ar putea candida la alegerile din 2016 pentru postul de primar, însă aceasta nu a făcut încă un anunţ tranşant în acest sens. „Nu știu dacă voi candida la Primăria Sibiu. Depinde de mine și numai de mine dacă voi candida. Am sprijinul FDGR pentru acest lucru. (…) Deocamdată nu m-am gândit la treaba asta. Când o să fie momentul, o să fac și acest lucru”, spunea, la finalul lunii mai, Astrid Fodor.
Deputatul de Sibiu, Ovidiu Ganţ (FDGR), consideră că actualul primar interimar al Sibiului ar trebui să candideze la alegerile de anul viitor.
„Cunosc declaraţia doamnei Fodor, care a spus că la momentul potrivit va decide şi va face un anunţ dacă va candida sau nu. Opinia mea personală este că ar trebui să candideze. Eu mi-aş dori să facă acest lucru pentru că, în calitate de viceprimar şi de primar interimar a desfăşurat o activitate foarte bună. În consecinţă, candidatura ei ar fi perfect legitimă. Dar doamna primar va face anunţul dacă va candida când va considera ea de cuviinţă”, a precizat Ovidiu Ganţ pentru RomaniaTV.net.
Deşi a existat ideea unui sprijin al PNL pentru Astrid Fodor, în cazul în care aceasta va candida, liberalii sibieni au intrat în competiţia internă de desemnare a candidatului pentru primăria oraşului.
Copreşedintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, spune că în cursa internă a partidului s-au înscris până în prezent patru candidaţi. „Sunt 4 persoane care şi-au depus până acum candidatura pentru primăria Sibiului din partea PNL: Virgil Popa, Mariana Brânzea, Alexandru Zavatin şi Alexandru Răducanu”, a precizat Raluca Turcan, pentru RomaniaTV.net.
Copreşedintele PNL Sibiu a arătat că în momentul de faţă sunt efectuate sondaje pentru a se desemna candidatul cu şansele cele mai mari de câştig. „În momentul de faţă suntem în etapa de testare a unor persoane din PNL prin sondaje. Candidatul va fi ales în funcţie de gradul de încredere pe care sibienii îl au în cei care îşi doresc să candideze la Primărie. De asemenea, nu ne uităm la ceilalţi potenţiali candidaţi. Vrem să avem garanţia că PNL îşi va desemna cel mai bun candidat.
Vom respecta termenele stabilite la nivel naţional în privinţa desemnării candidatului. În perioada septembrie-octombrie se desemnează şi până la finalul anului trebuie desemnaţi toţi candidaţii. Şi Sibiul va respecta acest calendar. Vom avea şi la Consiliul Judeţean şi la Consiliul Local Sibiu o listă cu oameni foarte buni şi sperăm că vom obţine rezultate”, a adăugat Raluca Turcan.
Din partea PSD, pentru primăria Sibiu este vehiculat numele unui tânăr avocat, Horaţiu Marin, liderul organizaţiei municipale de tineret.
Iași
PSD nu are încă un nume oficial pentru candidatura la primăria Iaşi. Primarul suspendat, Gheorghe Nichita, acuzat de DNA că a folosit poliţia locală pentru a-şi spiona iubita, a revenit la conducerea organizaţiei judeţene, dar se fereşte să spună foarte clar dacă va candida sau nu pentru un nou mandat de edil.
Întrebat astfel dacă doreşte să candideze la alegerile pentru primăria Iaşului din 2016, Nichita a spus pentru RomaniaTV.net că nu are „niciun proiect politic personal”. „Am explicat foarte clar că nu am niciun proiect politic personal. Revenirea mea la organizaţia judeţeană este cauzată doar de acele lupte interne care duc la divizarea partidului şi nu este bine să se întâmple acest lucru. S-a văzut din presă unii ce au declarat, ce au făcut, au început să vorbească unii despre alţii urât în presă, să creeze grupuri. Se împărţeau funcţii, tot felul de chestii de genul acesta care nu se fac într-un partid care are un statut şi nişte reguli foarte stricte, foarte clare.
Solicitarea primarilor şi a Biroului Permanent judeţean a fost să revin la conducerea partidului pentru a uni aceste grupuri, a dialoga cu ei şi a-i face să înţeleagă că trebuie să concureze la conferinţa judeţeană din toamnă, fiecare pe ce doreşte, dar în mod statutar. Aceasta este în clipa de faţă preocuparea mea şi nu un proiect politic personal. Eu am altă problemă de rezolvat întâi, cea judiciară”, a declarat Gheorghe Nichita în exclusivitate pentru RomaniaTV.net.
Surse din PSD Iaşi au acreditat însă zilele acestea ideea că Gheorghe Nichita nu exclude varianta candidaturii sale la alegerile locale de anul viitor, dar că nu este decis dacă va candida la funcţia de primar sau pe listele PSD pentru consiliul judeţean.
„Este o manipulare de presă făcută la comanda cuiva, fie din PSD, fie la comanda din presă cine are interese în PSD. Că sunt şi din presa locală oameni care au interese să conducă PSD şi primăria Iaşului”, a fost replica primarului suspendat.
În presa locală este vehiculat şi numele primarului interimar Mihai Chirică ca posibil candidat al PSD pentru alegerile de anul viitor. Gheorghe Nichita nu a vrut însă să comenteze.
„Nu eu stabilesc mai departe variantele. Există un for de conducere în partid. În funcţie de calităţile şi de performanţele fiecăruia se vor face propuneri pentru fiecare poziţie în parte. Nu eu, Gheorghe Nichita împart… Nu facem aşa ceva la partid. Există un statut foarte clar acolo”, a precizat edilul suspendat al Iaşului.
La PNL, există în schimb o competiţie acerbă. Nu mai puţin de 8 liberali s-au înscris în cursa internă pentru desemnarea candidatului PNL la primărie. Printre aceştia se află liderul consilierilor locali PNL, Marius Dangă, purtătorul de cuvânt al filialei, Alexandru Muraru, liderul consilierilor judeţeni ai PNL, Eduard Boz, istoricul Vasile Cotiugă, precum şi oamenii de afaceri Traian Dobre, Adrian Iurcan şi Teofil Bălteanu.
Printre liberalii care s-ar fi pregătit pentru cursa electorală la primăria Iaşului ar fi şi Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi. Însă şi pentru acesta problemele cu justiţia l-ar putea face să renunţe la candidatură.
În plus, în cursa PNL a anunţat că va intra şi avocatul fostei iubite a lui Gheorghe Nichita, Adina Samson. Este vorba despre Dragomir Tomaşeschi.
București
Pentru Primăria Generală a Capitalei, PNL are până acum patru nume care se bat pentru a îi lua locul lui Sorin Oprescu, dar nu este exclus să mai apară şi altele. Cristian Buşoi, Ludovic Orban, Petre Roman şi Costică Canacheu au intrat în cursa internă pentru câștigarea nominalizării PNL la Primăria Capitalei.
PSD nu a avansat niciun nume din interiorul partidului, însă se vorbeşte de o nouă posibilă susţinere a actualului primar, Sorin Oprescu.
„În momentul de faţă PSD îl sprijină pe Sorin Oprescu. Nici nu s-a luat în discuţie o altă variantă, dar, probabil din toamnă, după Congresul PSD va trebui să analizăm situaţia de la Bucureşti şi să stăm de vorbă şi cu Sorin Oprescu încă o dată”, a declarat secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, pentru RomaniaTV.net.
Oprescu nu a anunţat oficial dacă îşi va depune candidatura, dar a arătat în repetate rânduri că, în principiu, îşi doreşte încă un mandat „dacă bucureştenii sunt de acord”.
Totuşi, secretarul general adjunct al PSD precizează că, odată cu noua lege electorală, Sorin Oprescu ar putea fi nevoit să se înscrie în PSD pentru a participa la alegerile din 2016.
„Legea electorală cea nouă ar putea să ne creeze o problemă pentru că un partid trebuie să vină cu candidaţi de sus până jos pentru a putea să aibă secţiune de votare. Este posibil dacă legea aceasta trece prin Parlament cu modificările care sunt, să fie nevoie ori ca Sorin Oprescu să se înscrie din nou în PSD ori să vină cu un candidat propriu. Sunt mai multe variante„, a spus Ştefănescu.
Constanța
În aşa-numita „Republică a lui Mazăre”, trei liberali şi-au declarat intenţia de a intra în bătălia pentru funcţia de primar al Constanţei. Co-președintele organizației municipale a PNL Constanța, Robert Boroianu, parlamentarul Mihai Tararache și consilierul local Iustin Fabian Roman sunt cei înscrişi, până în prezent, în cursa internă din PNL, însă lista rămâne deschisă.
Un nume care a fost invocat din partea PNL pentru o candidatură la primăria Constanţa a fost şi cel al europarlamentarului Ramona Mănescu, fost ministru al Transporturilor. „Dacă Biroul Politic va considera că sunt una dintre persoanele care ar trebui să intre, sigur că voi accepta acest lucru şi voi intra în cursa internă”, spunea, în martie, Ramona Mănescu.
În schimb, PSD încearcă să recupereze teren după ce Radu Mazăre a anunţat că se retrage de la primărie dar şi din partid. În acest sens, în cursa pentru primăria Constanţa ar putea intra primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, numit de curând şi preşedinte al organizaţiei municipale PSD.
Cluj-Napoca
Clujul, considerat un fief al PNL, ex-PDL, are mari şanse să rămână în continuare sub culoarea galbenă a partidului. Vasile Blaga a anunţat că Emil Boc s-a înscris în cursa internă a partidului pentru a candida pentru un nou mandat. Boc este contestat însă de unele voci din PNL. Prim-vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu s-a exprimat, în ultima şedinţă a partidului, împotriva lui Boc, spunând că primarul Clujului a făcut campanie pentru Elena Udrea și Traian Băsescu.
În competiţia internă a liberalilor a intrat şi actualul președinte al CJ Cluj, care provine din vechiul PNL, Mihai Seplecan.
În tabara PSD, oficial nu au fost avansate nume de potenţiali candidaţi. Însă, preşedintele organizaţiei Cluj-Napoca, Aurelia Cristea, şi-a anunţat intenţia de a candida încă din 2014, după ce a ajuns la conducerea filialei.
Ploiești
În cursa internă a PNL pentru primăria Ploieştiului s-au înscris trei candidaţi. Este vorba despre senatorul Andrei Volosevici, fost primar al Ploieştiului între 2008 şi 2012, chirurgul Dan Oprea şi consilierul judeţean Marius Fenichiu.
Primăria Ploieşti este condusă în prezent de viceprimarul Iulian Teodorescu, după ce Iulian Bădescu a demisionat din funcţie la scurt timp după ce a fost arestat preventiv într-un dosar în care este acuzat că a finanţat ilegal cu bani de la bugetul local clubul de fotbal Petrolul Ploieşti, Bădescu fiind denunţat chiar de patronul clubului Petrolul, Daniel Capră.
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a precizat pentru RomaniaTV.net că PSD are doi candidaţi pentru primăria Ploieştiului, însă a refuzat să dea nume.
„Pentru primăria Ploieşti, PSD are două variante foarte bune, plauzibile şi excepţionale cu şanse mari de reuşită în condiţiile în care va trebui să finalizăm prima dată şedinţa de alegeri de la PSD Ploieşti. După aceea vom putea analiza cele două candidaturi. Nu pot să vă dau nume”, a spus Codrin Ştefănescu.
Arad
Gheorghe Falcă ar mai vrea un mandat la primăria municipiului. Fin al fostului preşedinte Traian Băsescu și unul dintre cei mai vocali lideri din teritoriu din fostul PDL, Falcă se află în prezent la al treilea mandat de primar al Aradului. Acesta şi-a anunţat deja intenţia de a candida şi în 2016.
Din tabăra PSD ar putea candida preşedintele PSD Arad, Dorel Căprar, sau deputatul Flaviu Maduta, liderul PSD al filialei municipale.
Preşedintele social-democraților din Arad, Dorel Căprar, a declarat în luna aprilie că va candida la alegerile din 2016, dar nu s-a hotărât dacă pentru funcția de primar al municipiului Arad sau cea de șef al Consiliului Județean Arad.
Timișoara
Primarul Nicolae Robu (PNL) a anunţat că va candida din nou. PSD îşi doreşte să câştige acest oraş şi, printre numele vechiculate pe post de contracandidat al actualului primar, se numără preşedintele PSD Timiş, Sorin Grindeanu, preşedintele PSD Timişoara, Sebastian Răducanu, sau deputatul PSD Florin Bîrsăşteanu, care a pierdut recent cursa pentru preşedinţia PSD Timişoara, în lupta cu tânărul Răducanu.
Craiova
Actualul edil al oraşului, Lia Olguţa Vasilescu, are cele mai mari şanse să-şi continue mandatul şi după următoarele alegeri. De altfel, preşedintele PSD Dolj şi-a anunţat candidatura, încă din luna iunie, pentru ocuparea postului de primar al municipiului Craiova.
PNL încearcă să vină, în schimb, cu un candidat care să-i pună piedici Olguţei Vasilescu în a obţine încă un mandat. Astfel, printre numele care se vehiculează în tabăra liberală sunt: consilierii locali Pavel Badea şi Dan Cherciu, deputatul si purtatorul de cuvânt PNL Ionuţ Stroe, senatorul Mărinică Dincă, europarlamentarul Marian Jean Marinescu şi senatorul Mario Ovidiu Oprea.