Marko Bela critică MAE

Share:

Liderul senatorilor UDMR, Marko Bela, consideră că Ministerul Afacerilor Externe nu are dreptate atunci când respinge orice opinie privitoare la situația maghiarilor din România și susține că această instituție se comportă ca „în anii ’80 sau ’90” când o afirmație venită din exterior privind minoritățile era considerată „o imixtiune în problemele interne”.

„În 2015 totuși autonomia nu ar trebui să fie un subiect foarte delicat. De ce nu am discuta pe problema autonomiei, dincolo de faptul că unii sunt de acord cu așa ceva, alții nu? Am citit și eu interviul ambasadorului Ungariei și mie mi s-a părut că nu a spus nimic ieșit din comun. Dimpotrivă, astfel de declarații au mai existat. Acum 10 ani s-ar fi acceptat fără probleme o astfel de declarație sau opinie. Ministerul nostru de Externe, în ultima vreme, se referă la problema minorităților parcă am fi în anii ’80 sau ’90 când s-a considerat că (…) o opinie venită din exterior privind minoritățile este o imixtiune în problemele interne ale unor țări. Eu am crezut că am depășit demult această opinie și această perioadă”, a declarat Marko Bela, miercuri, la RFI.

El a subliniat însă că astfel de tensiuni între România și Ungaria nu sunt în beneficiul niciuneia dintre cele două state.

„Suntem în anul 2015, când în mod foarte firesc ar trebui să existe un dialog pe orice temă, oricât de delicată ar fi considerată acea temă de către unii. Pe de altă parte, nici România nici Ungaria nu au în acest moment interesul unor controverse sau al unor tensiuni între cele două țări. Trăim într-o perioadă când, în acest spațiu al Europei, de fapt în întreaga Europă, ar fi nevoie de o colaborare foarte strânsă tocmai pe problema etnică. Am văzut foarte bine ce se întâmplă în Ucraina, care este situația cu imigranții peste tot. Într-o astfel de perioadă nu avem nevoie să creăm în mod artificial astfel de situații conflictuale și nici Ministerul nostru de Externe nu are dreptate când respinge orice opinie privind situația maghiarilor din România”, a afirmat Marko Bela.

În opinia sa, în acest moment nu există un dialog oficial româno-ungar, în condițiile în care, susține parlamentarul UDMR, ar fi nevoie de o „colaborare strânsă” între cele două state.

„Au avut loc cândva, la începutul anilor 2000, (…) ședințe comune ale celor două guverne, care (…) au fost foarte utile după părerea mea fiindcă ne-au dat ocazia să facem un inventar al colaborării, să căutăm căile de cooperare. După aceea nimic. De ani de zile nu mai există o astfel de cooperare, nu mai sunt ședințe comune între cele două guverne. Sporadic există o colaborare, mai ales pe dezvoltare infrastructurală, pe proiecte ale Uniunii Europene, dar nici acolo așa cum ar trebui”, a adăugat Marko Bela.

Luni dimineață, Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat, ca urmare a interviului recent acordat de ambasadorul ungar, Zakonyi Botond, pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la București, Nagy Karoly Zoltan, context în care s-a arătat că partea ungară nu este încă pregătită să respecte cadrul general al relației bilaterale.

„În cadrul discuției, partea română și-a exprimat dezacordul puternic față de conținutul declarațiilor făcute de ambasadorul Zakonyi Botond cu privire la ansamblul relațiilor bilaterale româno-ungare. Acestea demonstrează, o dată în plus, faptul că partea ungară nu este încă pregătită să respecte cadrul general al relației bilaterale și fundamentele politico-juridice ale acesteia și anume Tratatul de înțelegere, cooperare și bună vecinătate, semnat în 1996, și Declarația de Parteneriat Strategic, semnată în 2002. Partea română a reiterat apelul ferm ca această relație bilaterală să fie tratată cu maximă responsabilitate, în virtutea principiului bunei vecinătăți și a statutului comun de state membre UE și NATO”, arăta MAE într-un comunicat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.