Șase filme concurează pentru Trofeul Anonimul

Șase filme concurează pentru Trofeul Anonimul ce va fi acordat sâmbătă seara, în localitatea Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, printre acestea regăsindu-se coproducția „Cerul de deasupra noastră”, de Marinus Groothof, și drama poloneză „Corpul”, de Malgorzata Szumowska.

Acțiunea din „Cerul de deasupra noastră” are loc în Belgrad, în 1999, în timpul bombardamentelor NATO. Regizorul urmărește viața a trei personaje — Ana, Sloba și Bojan — care în fiecare zi își riscă viața numai prin faptul că merg la serviciu.

Filmul „Corpul” i-a adus polonezei Malgorzata Szumowska Ursul de Argint pentru regie la Berlinala 2015. Același premiu i-a fost acordat și lui Radu Jude, pentru „Aferim!”.

„Corpul” prezintă poveștile intercalate ale unui medic legist, ale fiicei sale anorexice și ale unei terapeute care susține că poate comunica cu persoanele decedate.

Alături de cele două filme, în competiția pentru Trofeul Anonimul, se mai regăsesc încă patru titluri: „Pescărușii” de Ella Manzheeva (Rusia), „Max & Lenny” de Fred Nicolas (Franța), „Lumea e a mea”, de Nicolae Constantin Tănase (România) și „Copiii” de Jaro Vojtek (Slovacia — Cehia).

Filmul „Pescărușii” spune povestea Elzei, soția unui pescar. Ea locuiește într-un oraș de la mare, în Calmîchia. Femeia vrea să își părăsească soțul, dar, când acesta moare, este pusă în situația de a-și regândi viața.

Lenny, personajul principal din „Max & Lenny”, este o fată rebelă și solitară care trăiește într-un cartier al Marsiliei. Modul prin care își poate exprima frustrările este muzica rap. Într-o seară, Lenny o întâlnește pe Max, o tânără congoleză imigrant ilegal, care îi devine prietenă.

„Lumea e a mea” este debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase. Filmul o are ca personaj principal pe Larisa, o fată de 16 ani care trăiește într-un oraș de la malul mării și care are visuri îndrăznețe.

Filmul cehesc „Copiii” prezintă o imagine a relațiilor de familie deteriorate. Povestea este împărțită în patru capitole — „Son”, „Marathon”, „Canary” și „Dad” și face incursiuni în viața unui tată, care dorește să își înțeleagă fiul autist, în drama unui tânăr care nu poate sta despărțit de familia sa, în lumea unui băiat cu un părinte despotic și în existența unei femei înșelate de soț.

Filmele de lungmetraj din competiția Anonimul au fost selectate de către Ludmila Cvikova, iar cele de scurtmetraj, de Irina Margareta Nistor.

După anunțarea premiilor, sâmbătă, în jurul orei 22,00, publicul va asista, în campingul de la Sfântu Gheorghe, la un concert susținut de trupa Robin and the Backstabbers, urmat de proiecția filmului „Mr.Holmes” de Bill Condon.

Filmele de la Anonimul au fost proiectate, începând de luni, în timpul zilei, în sălile de cinema din complexul în care se desfășoară festivalul, iar noaptea, în campingul de la Sfântu Gheorghe.

Ca în fiecare an, trofeul va fi acordat în urma votului publicului. Spectatorii și-au putut exprima opțiunile pe buletine de vot, pe toată durata festivalului, iar, potrivit regulamentului, votul se încheie la ora 18,00.

Anul acesta, în premieră, spectatorii pot vota separat pentru cel mai bun scurtmetraj românesc și pentru cel mai bun scurtmetraj străin. În cele 11 ediții anterioare ale festivalului, scurtmetrajele românești și cele străine au fost cuprinse în aceeași competiție.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.