Lucruri din casa ta care pot cauza cancer

In fiecare an, tot mai multi oameni sunt diagnosticati cu cancer. Din cauza reglementarilor lacunare cu privire la substantele chimice, multi agenti cancerigeni cunoscuti, cum ar fi formaldehida, naftalina, BPAS, triclosanul, si numeroase alte toxine nocive, ajung in apa pe care o bem, in alimentele pe care le mancam, in aerul pe care il respiram, si in produsele pe care le folosim zi de zi.

1. Odorizatoarele si produsele de curatare

Intr-un studiu din 2008 de la Universitatea din Washington, Anne Steinemann si echipa sa de cercetatori au constatat ca multe odorizante de pe piata abunda in substante chimice cauzatoare de cancer. Uleiurile esentiale sunt o alternativa mult mai buna si mult mai sigura de a-ti improspata locuinta.
2. Pastilele de naftalina
Moliile care rontaie gauri in tesaturile preferate nu sunt tocmai musafiri bineveniti in casa. Dar pastilele de naftalina nu sunt cea mai buna metoda de a le tine departe. Cele mai multe tipuri contin paradiclorbenzen sau naftalina, care poate provoca deteriorarea celulelor si poate duce la aparitia cancerului. O alternativa mult mai sigura si naturala consta in folosirea fasiilor de cedru.
3. Lumanarile
Potrivit Comisiei pentru Siguranta Produselor de Consum din SUA (CPSC), 40 la suta din lumanarile vandute in comert contin plumb. Acest metal greu se adauga la fitilurile lumanarilor pentru a le intari. Acestea emana de 5 ori mai mai mult plumb decat organismul fragil al copiilor nostri poate tolera, cauzand disfunctii hormonale, probleme de comportament, si dificultati de invatare. Pentru a-ti proteja familia de aceste riscuri, alege in schimb lumanari confectionate din ceara de albine cu fitiluri din bumbac, sau, de ce nu, confectioneaza-ti singur lumanarile la tine acasa.
4. Vasele pentru gatit non-aderente
Atunci cand vasele non-aderente sau cu strat de teflon sunt incalzite la temperaturi ridicate ori se zgarie, se elibereaza acid perfluorooctanoic (PFOA), precum si alte substante chimice care contamineaza hrana. Cele mai sigure vase sunt cele din sticla, fonta, cupru sau tigaile cu strat ceramic sau din portelan.
5.Cosmeticele
In mod similar listei cu cele 12 alimente toxice (dirty dozen food list) create de Grupul Ecologic Activ (Environmental Working Group), Ghidul Verde al National Geographic enumera substante chimice toxice existente in produsele de ingrijire a pielii. Acestea includ plumb, formaldehida, mercur, parabeni, si ftalati, toate aceste substante fiind corelate cu probleme de sanatate grave, inclusiv cu cancerul. Opteaza pentru produse de ingrijire a pielii de provenienta naturala sau organica, ori preparati-le singur acasa.
6.Deodorantele si antiperspirantele conventionale
Deodorantele sunt concepute astfel incat sa ramana pe corp cat mai multe ore, timp indeajuns ca cele mai multe dintre ingredientele lor sa se absoarba prin piele. Printre aceste ingrediente se numara inclusiv compusi cauzatori de cancer cum ar fi aluminiu, triclosan, si ftalati.
7.Perdelele de dus
Mult mai indicat este sa iti instalezi un panou de sticla ori o usa glisanta pe cada de dus. Asta pentru ca majoritatea perdelelor disponibile pe piata degaja substante chimice toxice volatile sau COV-uri in aerul pe care il respiram.
8. Lemnul presat
Numeroase studii au corelat nivelurile ridicate de formaldehida continute de panourile de lemn presat cu aparitia mai multor tipuri de cancer. Lemnul presat se fabrica din diferite tipuri de particule de lemn care sunt lipite impreuna folosind substante pe baza de formaldehida ureica. Lemnul presat s-a dovedit a fi una dintre cele mai importante surse de emisii de formaldehida din interiorul locuintei.
9. Sticlele, cutiile si recipientele de plastic
Sticlele, cutiile si recipientele de plastic contin adesea bisfenol A (BPA), un ftalat si o substanta asemanatoare estrogenului corelata cu afectiuni ale aparatului reproducator, boli de inima si cancer. Dietilhexil adipatul (DEHA), un alt compus chimic care induce cancer, este adesea folosit pentru a face sticelele de plastic mai maleabile.
10. Pesticidele obisnuite
Numeroase studii coreleaza un risc crescut de cancer (in special de cancer cerebral la copii) cu folosirea insecticidelor, fungicidelor, dezinfectantilor si a altor produse nocive similare. Agentia Statelor Unite pentru Protectia Mediului (EPA) a decretat prin lege precizarea obligatorie a nivelurilor de toxicitate pe eticheta, dar manipularea cu grija a acestor produse, precum si tinerea acestor produse departe de accesul copiilor tin de responsabilitatea ta. Ca sa scapi de griji, cel mai indicat este sa optezi pentru metodele organice de a scapa de buruieni si de insectele daunatoare. Posibili agenti cancerigeni pe care trebuie sa ii ai in vedere sunt: clordan, heptaclor, tetraclorvinfos, carbaril, propoxur, lindan, diclorvos, fosmet, si permetrin.
11. Materialele pentru vopsit, finisaze si pictura
Potrivit EPA, multe vopseluri, lacuri, ceruri, si markere permanente contin COV-uri care sunt deosebit de daunatoare pentru copii. Astfel, ai mare grija ce materiale de pictura lasi pe mana copiilor. Cauta mereu variantele de vopseluri care poarta pe eticheta inscriptia „continut scazut de COV” si, pe cat posibil, foloseste-le in aer liber sau in incaperi bine ventilate.

Sursa: secretele.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.