Bursa de Valori București a început săptămâna în scădere

Bursa de Valori București a închis în scădere semnificativă pe toți indicii ședința de tranzacționare de luni, urmând astfel evoluția burselor din întreaga lume într-o zi care pe piețele internaționale a fost catalogată drept ‘lunea neagră’.

Indicele de referință BET al BVB s-a depreciat cu 6,32% după ce, în cursul zilei, indicele care arată evoluția celor mai lichide 10 acțiuni consemnase scăderi de peste 7%, informează Agerpres.

Tranzacțiile bursiere au depășit 143 milioane de lei (32 milioane de euro), o valoare record pentru bursa autohonă, pe fondul unor schimburi cu acțiuni în valoare de aproximativ 125 de milioane de lei (peste 28 milioane de euro).

De altfel, în după-amiază zilei de luni, pagina de internet a Bursei de Valori București a fost accesată cu dificultate din cauza traficului ridicat. ‘Suntem foarte multumiți și motivați de faptul ca varianta de desktop a website-ului nostru a reușit să atragă un interes atât de ridicat din partea investitorilor și a potențialilor investitori, și acum ne readaptăm intensiv măsurile tehnice pentru a face față mai bine, în viitor, unui astfel de interes ridicat’, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, într-un comunicat remis Agerpres.

Cele mai mari rulaje au fost înregistrate cu acțiunile Romgaz — 20,55 milioane lei, Banca Transilvania — 19,81 milioane lei și Fondul Proprietatea — 18,96 milioane de lei. Toate cele trei titluri au ‘pierdut’ peste 6% din valoare, cea mai semnificativă scădere fiind consemnată de acțiunile Romgaz (minus 6,85%).

Indicele BET-FI al SIF-urilor a scăzut cu 6,65%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 6,23%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiții, a pierdut 5,91%. Indicele BET-Plus, care arată evoluția celor mai lichide 37 de acțiuni de la BVB, a scăzut cu 6,28% în prima ședință de tranzacționare a săptămânii.
Potrivit directorului de tranzacționare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Nicu Grigoraș, bursele din Statele Unite ale Americii, din Europa și, indirect, Bursa de la București, au înregistrat scăderi pe fondul anticipărilor privind încetinirea avansului economic al Chinei, a doua economie din lume, cu impact semnificativ asupra creșterii la nivel global.

Bursele europene au scăzut puternic luni dimineață, un important indice bursier atingând cea mai scăzută valoare din ultimele șapte luni, în condițiile în care bursa de la Shanghai a înregistrat o contracție de peste 8% ceea ce a afectat și restul burselor asiatice, transmite Reuters.

Ulterior, Bursa de pe Wall Street a deschis în scădere semnificativă, urmând tendința burselor asiatice și europene, în primele minute de la debutul tranzacțiilor indicele Dow Jones înregistrând o contracție de 5,75% iar indicele Nasdaq o cădere de 7,98%.

Scăderile înregistrate la debutul tranzacțiilor pe Wall Street s-au făcut resimțite imediat și peste Ocean, agravând tendința de scădere de pe principalele burse europene (Londra, Frankfurt, Paris, Madrid, Amsterdam sau Bruxelles) care au înregistrat deprecieri de peste 7%.

Bursa de la Shanghai a închis luni cu o scădere de 8,49%, cea mai mare contracție din ultimii opt ani, ceea ce a afectat și restul burselor asiatice, precum și principalele burse europene. În prezent, Bursa de la Shanghai a anulat toate câștigurile înregistrate de la începutul anului, revenind sub nivelul înregistrat în data de 31 decembrie 2014. Investitorii sunt îngrijorați de posibilitatea unei aterizări dure a economiei chineze, în pofida eforturilor autorităților de a relansa exporturile și activitatea economică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.