Norman Manea, la Festivalul Internațional de Literatură Berlin

Share:

Scriitorul Norman Manea va participa la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură din capitala Germaniei, Institutul Cultural din Berlin susținând, în calitate de partener al evenimentului, prezența la târg a reputatului autor.

Potrivit unui comunicat al ICR Berlin, transmis miercuri Agerpres cu acest prilej, institutul organizează, pe 16 septembrie, în spațiile proprii, o seară literară și o întâlnire a autorului cu publicul german, în care va fi prezentat noul volum al lui Norman Manea „Wir sind alle im Exil” („Suntem cu toții în exil”). Apărut în acest an la editura germană Hanser, volumul aduce în discuție contradicțiile unei vieți trăite între vest și est, precum și legătura dintre exil, limbă și comunicare.

Scriitori români precum Radu Aldulescu, Filip Florian, Matei Florian, T.O. Bobe, Svetlana Cârstean, Dan Sociu, Cosmin Manolache au participat, la rândul lor, la edițiile precedente ale festivalului.

Aflat la cea de-a XV-a ediție, prestigiosul Festival Internațional de Literatură Berlin (Internationales Literaturfestival Berlin — ilb) va avea loc în perioada 9 — 19 septembrie reunind peste 200 de scriitori din întreaga lume.

ILB a fost inaugurat în anul 2001 cu concursul Fundației Peter Weiss, al cărei scop este punerea în discuție în fața unui public larg a relației dintre cultură și politică. Festivalul reunește în fiecare an nume importante pe plan internațional.

Profesor de literatură europeană la Bard College, New York, Norman Manea (n. 1936) este unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani, personalitate recunoscută la nivel internațional.

De la debutul din 1966 și până în 1986, când a plecat din țară, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociației Scriitorilor din București (1979) și Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de către Consiliul Culturii și Educației Socialiste).

În anul 1992 a primit Bursa Guggenheim și Premiul MacArthur, iar în 1993 Biblioteca Națională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării titlului de „Literary Lion”.

De asemenea, în 2002 i s-a atribuit Premiul Internațional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, Premiul Medicis Etranger, pentru „Întoarcerea huliganului”.

În 2010 a primit distincția „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” din partea guvernului francez, iar în anul următor prestigiosul premiu literar Nelly Sachs, oferit de orașul Dortmund.

Totodată, în 2012 a obținut Premiul Național pentru Literatură, acordat de către Uniunea Scriitorilor din România pentru anul editorial 2011.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.