Noi negocieri pe marginea Codului Fiscal, la Parlament

Liderii partidelor parlamentare au negociat, joi, modificările ce vor fi aduse în Parlament Codului Fiscal, când va fi dezbătută cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis. Şefii partidelor din coaliţie şi din opoziţie au convenit asupra mai multe măsuri care se vor regăsi în noul Cod, printre care reducerea TVA la 20 % de la 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017, eliminarea supraaccizei la carburanţi din 2017 şi reducerea impozitului pe dividende din 2017.

La discuţiile de joi au fost prezenţi liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, liderul UNPR, Gabriel Oprea, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi şeful PC, Daniel Constantin, iar din partea Opoziţiei – co-preşedinţii PNL, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, relatează Romaniatv.net.

Copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga au declarat, la rândul lor, că au ajuns la un consens în ceea ce privește Codul Fiscal cu reprezentanții celor de la Putere.

Alina Gorghiu a precizat ca l-a informat pe presedintele Klaus Iohannis despre mandatul cu care PNL va participa la aceste negocieri.

„L-am informat pe președinte imediat după ce am beneficiat de suportul experților tehnici. Era firesc să facem acest lucru. Am venit la negocieri cu un mandat, mă bucur că avem acest rezultat și sunt convinsă că săptămâna viitoare poate după un calendar pe care o să-l schițăm, acest proiet va ajunge la promulgare.

Mă bucur că am ajuns astăz la un consens. E un prim pas, nu vreau să privesc cu pesimism această înțelegere. Suntem cât se poate de realiști, cât se poate de pragmatici. Nu știu ce se va întâmpla în viitor. Premisele sunt bune pe teme mari. O să discutăm un proiect de rezoluție politică pentru că aș vrea să văd avansat un termen în care legea va ajunge în Monitorul Oficial”, a afirmat Alina Gorghiu.

Vasile Blaga a spus că „prudenţa responsabilă a fost laitmotivul acestei discuţii”.

„Prudenţa responsabilă a fost laitmotivul acestei discuţii, ne-a interest păstrarea echilibrelor macroeconomice din ţară, încadarea în deficitul de 2% (…).

Am fost interesaţi ca România să nu mai parcurgă şocuri cum a parcurs în cazul crizei. Concluziile sunt cele pe care le-a spus şi colega mea, le-a spus şi domul Dragnea, e bine că TVA îl vom aplica 20% de la 1 ianuarie 2016 şi de 19% din 2017.

M-a bucurat şi poziţia ministrului Agriculturii care coincide cu a noastră, amânăm eliminarea taxei pe stâlp, cu excepţia celor din agricultură. O discuţie bună, ne bucură că şi Guvernul s-a angajat să vină cu bugetul până la 15 noiembrie. Există toate garanţiile de la putere că şi această mărire a salariilor medicilor se încadrează în deficit”, a precizat Blaga.

UPDATE 11.40 Consultările s-au încheiat. Liviu Dragnea, liderul interimar al PSD, a declarat, la finalul discuţiilor, că modificările la Codul fiscal vor fi adoptate în forma iniţială, cea care a trecut de Parlament, dar unel măsuri vor fi aplicate etapizat.

Potrivit lui Dragnea, liderii partidelor parlamentare au convenit astfel asupra următoarelor măsuri:

– reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19% din 1 ianuarie 2017

– supraacciza la carburanţi va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017

– taxa pe stâlp va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor din agricultură (taxa in aceste cazuri va fi eliminată din ianuarie 2016).

– reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% se va aplica de la 1 ianuarie 2017.

– plafonarea contributiilor la asigurările de sănătate va fi aplicată incepând cu 1 ianuarie 2017

Dragnea a arătat că liderii partidelor parlamentare nu au semnat niciun acord. „Nu este nevoie să semnăm documente. Suntem oameni responsabili”, a spus Dragnea.

Potrivit lui Dragnea, votul final pe Codul Fiscal se va da în Parlament până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Dragnea a spus că discuţiile cu liderii partidelor parlamentare au pornit de la premisa responsabilităţii şi a precauţiei, astfel încât atât prin Codul Fiscal, cât şi prin bugetul de stat pe 2016 să fie respectată ţinta de deficit bugetar de sub 2% din PIB.

El a mai spus că a fost nevoie de un consens politic astfel încât Codul Fiscal să nu fie schimbat odată cu schimbarea puterii şi să poată oferi predictibilitate pentru mediul de afaceri.

Vicepremierul Gabriel Oprea a părăsit discuţiile după aproximativ o jumătate de oră, spunând că „lucrurile merg bine”.

„Dialogul s-a dovedit foarte constructiv. A fost dialogul tehnic, acum este dialog la nivelul liderilor de partide parlAmentare. Este un dialog constructiv si  veţi vedea acest lucru. Lucrurile se armonizează ceea ce este interesul României.”, a precizat Oprea.

Întrebat dacă s-a ajuns la o înţelegere pe tema reducerii TVA, Oprea a spus: „Veţi fi surprinşi plăcut pentru că lucrurile merg cam spre concluzia de la discuţia tehnică. Liderii de partid acum se armonizează şi veţi vedea că a fost foarte bună întâlnirea. Lucrurile merg foarte bine”.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care reprezentaţii partidelor politice au avut săptămână trecută o consultare tehnică, la care a participat şi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovci şi în cadrul căreia cei mai mulţi au fost de acord cu un pact tehnic privind o cotă de TVA de 20%, în loc de 19% şi amânarea eliminării accizei la carburanţi.

Senatul, convocat luni, în sesiune extraordinară, nu a mai luat dezbatere, în plen, cererea de reexaminare a Codului Fiscal.

Decizia a fost luată după ce liderii coaliţiei au decis să propună partidelor din opoziţie o întâlnire pentru luarea unei decizii politice pe noul Cod, urmând ca dezbaterile şi votul în Parlament să aibă loc în sesiunea ordinară a Parlamentului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.