Aleșii nu pot încasa pensia specială în timpul mandatului
Comisia de Statut a Parlamentului a finalizat marți raportul la cererea de reexaminare a proiectului de lege privind indemnizațiile speciale ale parlamentarilor și a adoptat o serie de modificări printre care și aceea că deputații și senatorii care sunt în mandat nu au voie să încaseze pensie specială.
Totodată, membrii comisiei nu au acceptat propunerea președintelui Klaus Iohannis ca aleșii care au fost declarați incompatibili de ANI să nu primească aceste pensii.
„Au fost o serie de precizări mai degrabă decât chestiuni de fond. S-a stabilit că deputații și senatorii pot încasa această indemnizație la momentul în care se alcătuiește decizia de pensionare din sistemul pensiilor de stat. Această indemnizație, conform opiniei Președinției, nu ar trebui să se rezume la trei mandate, adică așa cum am dat baza de calcul 0,55% din indemnizația din activitate a senatorului și deputatului pe lună, deci la sugestia Președinției ar fi trebuit să urmeze numărul de luni indiferent cât de multe ar fi fost acestea. Noi am spus că nu putem să extindem mai mult sau, mai bine zis, să plafonăm la 75%, asta înseamnă o limită de trei mandate, deci a rămas prevederea din lege așa cum a fost ea înaintată”, a spus președintele Comisiei privind Statutul deputaților și senatorilor, Bogdan Niculescu Duvăz.
El a adăugat că o altă prevedere introdusă în lege a fost aceea că nu poate fi încasată pensia de parlamentar în paralel cu indemnizația de activitate, deci senatorii și deputații nu pot lua aceste indemnizații speciale în timpul mandatului.
„O altă prevedere care a fost menționată și în vechea variantă este cine nu are dreptul să ia această indemnizație — deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru comiterea în calitate de deputat sau senator a unei infracțiuni de corupție. La solicitarea președintelui am spus că indiferent când s-a petrecut fapta și indiferent când a fost condamnată persoana, dacă se referă la fapte de corupție în calitate de parlamentar, ea nu poate încasa această indemnizație. În cazul incompatibilității, nu este o astfel de mențiune, incompatibilitatea fiind o situație de natură administrativă și nu poți să limitezi niște drepturi în baza acesteia”, a menționat Duvăz.
Potrivit acestuia, raportul pe cererea de reexaminare pentru acest proiect de lege a fost votat în unanimitate în Comisia pentru Statut.