Gala Tânărului Actor – HOP a început la Costinești
Cea de-a XVIII-a ediție a Galei Tânărului Actor – HOP și-a deschis marți seară porțile la Costinești, 27 de tineri absolvenți ai școlilor de actorie din țară intrând în competiție pentru titlul de cel mai bun actor al evenimentului.
Președintele UNITER, Ion Caramitru, a declarat că Gala HOP este un eveniment la care sunt prezenți pe lângă tinerii actori care urcă pe scenă și directori de teatru și critici, informează Agerpres.
„De 18 ani am reluat o veche tradiție care s-a petrecut mereu la Costinești ca să punem în valoare tânărul sau tânăra sau tinerii actori absolvenți pentru a putea fi văzuți imediat după absolvire. De regulă, aici se află directori de teatre, aici se află critici, aici se află oameni care vor să scrie despre prezența lor și s-a arătat de-a lungul timpului că este o inițiativă care are de ce să trăiască și merită să fie susținută”, a declarat Ion Caramitru.
Regizorul Radu Afrim, directorul Galei HOP, a spus că tema ediției din acest an este una „mai sofisticată”, care stă sub semnul „Dada”, ce în 2016 își sărbătorește centenarul.
„Temele din acest an — una este culturală, mai sofisticată, dar sper să nu fie antipatică, este vorba de Dada; la anul este centenarul Dada și am vrut să vedem acești tineri actori cum se descurcă în lumea Dada; la facultate nu se face așa ceva și am avut niște surprize foarte bune la preselecție—, și o temă alternativă, nu mai ușoară, mai imaginativă poate, este ‘Vacanța la mare'”, a afirmat Radu Afrim la deschiderea evenimentului.
Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a arătat, în caietul program al evenimentului, că îi pare rău că generația sa „nu a mai apucat stațiunea Costinești și intensa activitate culturală care se desfășura acolo, în urmă cu nu multe decenii”.
„Cred că singura instituție — căci la a XVIII-a ediție e deja o instituție — care păstrează ceva din spiritul stațiunii Costinești de odinioară, dar într-o formă adaptată exigențelor actuale este Gala Tânărului Actor — HOP”, a afirmat ministrul Culturii.
El a spus că tinerii artiști pentru a se putea forma au nevoie de această gală, care este în egală măsură „o competiție” și un „eveniment colectiv, un dialog plural al vocațiilor și un spațiu în care, an de an, se creează relații artistice”.
„E limpede că nu poți avea artă fără artiști, iar artiștii, chiar dacă ‘se nasc’, trebuie formați și introduși în competiție. Este ceea ce face HOP de 18 ani: așează un ‘hop’ simbolic, un frumos obstacol artistic, sub forma acestei gale”, a mai afirmat Ionuț Vulpescu.
Ediția din acest an a Galei HOP are două teme atât pentru secțiunea Individual, cât și pentru secțiunea Grup.
Prima oferă concurenții posibilitatea de a alege din două exerciții: „Dada — Ce-i cu dadaismele astea?…”, un exercițiu liber pentru realizarea căruia se acceptă orice formulă estetică având ca suport un poem, o proză dadaistă sau o operă de artă dadaistă, și „Vacanța la mare” un exercițiu având la bază o lucrare literară a unui autor clasic sau contemporan care are acces subiect, și un exercițiu non-verbal cu această temă.
Proba obligatorie a concursului este „Aici nu se cântă!”, concurenții fiind obligați să-și aleagă un text de muzică pop/rock/disco/folk etc. pe care să îl interpreteze cum doresc, dar fără să-l cânte.
Juriul ediției din acest an a Galei HOP îi are în componență pe actrița Maia Morgenstern, regizorul Radu Jude, muzicianul Tudor Chirilă, scenografa Iuliana Vîlsan și cântăreața Luiza Zan.
Prima zi a concursului i-a adus în scenă pe Nicoleta Marica, Maria Teodora Filip, Adrian Loghin, Lia Sinchevici și Sonia Divile, la proba individuală, și pe Amelia Toaxen, Raul Hotcaș, Corina Vișinescu și Radu Tudosie la proba de Grup — cu spectacolul „Da, Da, Vacanța!”.
Prima seară a Galei HOP s-a încheiat cu Bonus HOP Shop — episodul 1, spectacol în afara concursului, la care participă concurenții HOP 2015.
Cea de-a doua zi continuă cu o nouă serie de tineri actori din care vor face parte Alexandru Voicu, Emilia Badea, Ana-Maria Pop, Alina Petrică, Răzvan Krem Alese și Dana Marineci, la secțiunea Individual, și Cosmin Dominte și George Lepădatu, la secțiunea Grup, cu spectacolul „Dialog cu Policandrul” de Grigore Cugler, și Alexandru Lucian Aron și Grațiela Bădescu, tot la secțiunea Grup, cu spectacolul „Copacul” de Anca Ștefan.
Între 8 și 11 septembrie, pe site-ul www.uniter.ro, competiția va fi transmisă live. Premiul publicului va fi oferit în urma voturilor pe care spectatorii le pot oferi pe același site.
Prezentatorul ediției din acest an a Galei HOP este actorul Alex Bogdan. Gala Tânărului Actor — HOP, program permanent al UNITER, are ca scop promovarea și lansarea tinerilor absolvenți din învățământul superior.
Directorul artistic al evenimentului este, pentru al treilea an consecutiv, regizorul Radu Afrim. Organizatorul Galei este UNITER, programul beneficiind de finanțarea Ministerului Culturii.