Hidroelectrica a finalizat cea mai mare galerie de aducțiune realizată după 1984

Hidroelectrica a finalizat cea mai mare galerie de aducțiune realizată după 1984, de 16,7 kilometri, care începe la Bâsca Mare și se termină la Nehoiașu și va însemna un aport energetic de 171,8 GW anual, a declarat, joi, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, cu prilejul străpungerii ultimului front al galeriei, de la Trestia la Castelul de echilibru.

„Aceasta este a treia galerie de aducțiune din România după Lotru Ciunget — aproximativ 18 kilometri și Râul Mare Retezat la 17,6 kilometri. Lucrările aici au început din 1981 și iată au trecut mulți ani de trudă și sacrificii până când am finalizat o lucrare extrem de complexă, pentru că această lucrare se întinde din punct de vedere geografic pe trei județe: Covasna, Buzău și Vrancea, captează mai mulți afluenți și în final această aducțiune de aproape 17 kilometri va însemna un aport energetic de 171,8 GW anual”, a spus Remus Borza, citat de Agerpres.

Acesta a explicat că galeria de aducțiune preia apa dintr-un lac de 282.000 de metri cubi de la Surduc și este direcționată către un agregat de 55 MW, de la centrala Nehoiașu, care va fi montat și pus în funcțiune în 2017. La Nehoiașu mai sunt puse în funcțiune alte două agregate de câte 21 de MW.

La eveniment a participat și Ministrul Energiei, Andrei Gerea, care a declarat că prezența sa are rolul de a recunoaște eforturile depuse și totodată că vrea să încurajeze menținerea ritmului de invetiții.

De asemenea, Remus Borza a mai spus că la 1 septembrie a angajat 10 absolvenți de energetică sau hidroenergetică, bursieri Hidroelectrica și care au terminat șefi de promoție. Printre aceștia se află Mirela Moga, o absolventă cu nota 10 a Facultății de Hidroenegetică din Timișoara și despre care Borza a spus că peste doi ani ar putea să o numească director de sucursală.

3,5 miliarde de euro pentru investiții în ultimii 20 de ani

Hidroelectrica a alocat, în ultimii 20 de ani, 3,5 miliarde de euro pentru investiții, iar pentru următorii cinci ani are disponibili pentru investiții 1,3 miliarde de euro, a adăugat Borza.

„Știți că sunt mulți specialiști în piață în ultimii ani de zile. Românii sunt pricepuți la orice, la femei frumoase, la fotbal, la politică și mai nou la energie. În fiecare săptămână avem câte o șușă, fiecare fițuică, site obscur pune de o dezbatere, de o masă rotundă pe energie, strategii la greu. Mulți fani de tractor, din piață, spun că este normal ca Borza să facă profit de 500 milioane de euro pentru că a tăiat bugetul de investiții, de mentenanță, a dat tot poporul afară. Fals. Hidroelectrica este compania care în ultimii 20 de ani a alocat 3,5 miliarde de euro pentru investiți”, a spus Remus Borza.

Acesta a afirmat că peste trei luni compania va pune în funcțiune centrala de la Bretea, de 9,9 MW, o investiție de 78 de milioane de euro. Anul viitor vor fi puse în funcțiune două centrele, la Răstolița și la Dumitra, iar în 2017 o centrală la Bumbești.

„Doar pe partea de punere în funcțiune de capacități noi de producție avem investiții de 450 de milioane de euro care se derulează pe următorii patru ani și jumătate”, a declarat Borza.

De asemenea, Remus Borza a spus că în noiembrie compania va ieși în SEAP cu documentația în vederea atribuirii contractului de retehnologizare pentru Vidraru.

Remus Borza a declarat că Hidroelectrica ar putea ieși din insolvență în primele șase luni din 2016 și ar putea fi listată la trei luni de la ieșirea din insolvență. Borza a mai spus că Hidroelectrica mai are 11 procese pe rol din 75. Hidroelectrica se află pentru a doua oară în insolvență în ultimii trei ani, prima dată fiind în perioada iunie 2012 — iunie 2013.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, cu o cotă de piață de 30%. Compania a înregistrat un profit de 725 milioane lei, în primul semestru din acest an, cu 42% mai mare decât cel consemnat în perioada similară din 2014.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.