Cererea globală de petrol, revizuită în creștere

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a revizuit, vineri, semnificativ în creștere, estimările privind cererea globală de petrol, atât pentru anul acesta, cât și pentru 2016, ca urmare a prețurilor scăzute, care atrag după sine o producție mai mică în afara OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), relatează agenția EFE.

În raportul său lunar privind piața petrolului, AIE semnalează că strategia OPEC, organizație condusă de Arabia Saudită, de a-și menține cota de piață în contextul actualei evoluții a prețurilor, își arată efectele.

Cererea gestionată de OPEC, ai cărei membri au extras 31,6 milioane barili de petrol pe zi, în august, va crește la 32 milioane barili în trimestrul al doilea din 2016, nivel ce nu a mai fost atins în ultimii șapte ani, și asta va fi în detrimentul țărilor din afara cartelului, în special al SUA, Rusiei și al celor din zona Mării Nordului,

În aceste trei zone, reducerea producției în puțurile cu costuri operaționale mai ridicate — care au serioase probleme de rentabilitate, cu un baril de 50 dolari — ar putea ajunge la 500.000 barili pe zi, anul viitor.

În total, în țările ce nu fac parte din OPEC, va fi cel mai mare declin anual din ultimii 20 de ani, producția urmând să se situeze la 57,7 milioane barili pe zi.

În ceea ce privește cererea globală, AIE — care reunește marile țări consumatoare de energie, membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) — estimează că anul acesta va crește cu 1,7 milioane barili pe zi, până la 95,5 milioane, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din ultimii cinci ani și care se explică în mare parte prin prețul scăzut al barilului.

Această estimare este cu 221.000 barili pe zi mai mare față de cea din luna trecută. Revizuirea este aproape identică pentru 2016: se vor consuma 95,8 milioane barili pe zi, cu 1,4 milioane mai mult față de 2015.

Autorii studiului au semnalat că pentru trimestrul al treilea al acestui an estimările sunt de 450.000 barili pe zi în plus față de previziunile de luna trecută (până la 95 milioane), conform semnalelor din SUA, China, Europa și Rusia.

În cazul Chinei, s-a pus accent pe creșterea semnificativă a petrochimiei și sectorului transporturilor, ‘care compensează orice aparentă diminuare a utilizării industriale a petrolului’.

În ceea ce privește rezervele industriale, în iulie, acestea au continuat să urce, cu 18 milioane barili, până la nivelul record de 2,923 miliarde barili, la finele lunii.

Această cantitate echivalează cu 31,2 zile de consum, cu 0,6 zile mai mult față de finele lunii iunie. Primele date semnalează că această tendință s-a menținut și în august.

AIE menționează, totuși, că ritmul de creștere a rezervelor va încetini și tendința s-ar putea inversa, dar abia în al doilea trimestru din 2016, când Iranul ar putea fi în măsură să extragă mai mult petrol din puțuri și să-l scoată pe piață, grație ridicării sancțiunilor după acordul internațional privind programul său nuclear.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.