Întâlnire Iohannis-Ponta, la Palatul Cotroceni
Victor Ponta se va întâlni, marţi, cu Klaus Iohannis, înainte ca premierului să meargă la Neptun, unde are loc şedinţa comună de guvern cu liderii din Republica Moldova, potrivit România TV. Este prima întâlnire între cei doi, după ce şeful statului i-a cerut din nou demisia premierului.
Săptămâna trecută, Klaus Iohannis a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că nu şi-a schimbat părerea cu privire la necesitatea unei demisii a premierului Victor Ponta, în contextul în care acesta are un dosar la DNA.
„Mă aştept să se întâmple la un moment dat (demisia premierului – n.r.). Nu mi-am schimbat părerea, dar există un dialog, mai instituţional, mai rar, dar am discutat chestiunile importante„, a afirmat şeful statului în conferinţa de presă susţinută luni seară la Palatul Cotroceni.
După întâlnirea de marţi de la Cotroceni, prim-ministrul va merge în staţiunea Neptun, unde va avea loc o şedinţă comună între Guvernele României şi Republicii Moldova. Şedinţa va fi condusă de prim-ministrul Victor Ponta şi prim-ministrul moldovean Valeriu Streleţ, unde se vor stabili noile proiecte comune ale celor două state.
Reuniunea celor două guverne a fost decisă cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Chişinău, în 27 august, când au fost stabilite priorităţile pentru agenda bilaterală în următoarele luni şi a fost semnat cel de-al 4-lea Protocol Adiţional la Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro.
Membrii celor două guverne vor stabili în şedinţa de la Neptun noile proiecte ce vor fi finanţate în baza acestui acord. O atenţie specială va fi acordată continuării proiectelor de infrastructură în domeniul energetic, pentru asigurarea interconectării sistemelor naţionale electrice şi de gaze naturale, precum şi în domeniul transporturilor, prin proiectarea şi realizarea unor noi poduri peste Prut. De asemenea, va fi exprimat interesul reciproc pentru posibila participare a unor companii din România la viitoare privatizări în diverse sectoare economice din Republica Moldova.
Alte proiecte pregătite pentru a fi analizate în cadrul şedinţei vizează domenii ale agriculturii şi protecţiei mediului, dar şi sprijin în dezvoltarea domeniului sănătăţii, prin extinderea serviciului de intervenţie de urgenţe în Republica Moldova.
O componentă specială din programul de asistenţă financiară acordată de România va fi domeniul învăţământului. Este preconizată continuarea proiectelor de construcţie de grădiniţe, în special în mediul rural, precum şi extinderea programelor de burse pentru studiu în România, cu precădere pentru specializări neacoperite în Republica Moldova.