Investițiile BERD, importante pentru România
Investițiile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) rămân extrem de importante pentru dezvoltarea României, iar adoptarea Strategiei de țară în Consiliul de Administrație al BERD va facilita noi investiții, a declarat, joi, la Londra, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, șeful de la Finanțe se află într-o vizită de lucru la BERD, împreună cu premierul Victor Ponta și cu ministrul Transporturilor, Iulian Matache, informează Agerpres.
„Investițiile BERD au fost și rămân extrem de importante pentru dezvoltarea României. Faptul că în data de 30 septembrie a.c. este programată adoptarea Strategiei de țară pentru România în Consiliul de Administrație BERD este o veste foarte bună, care va facilita noi investiții BERD în țara noastră. Această vizită de lucru, care are loc chiar înaintea aprobării Strategiei de țară, reprezintă și o asigurare clară dată de autoritățile române instituției financiare în privința unei colaborări mult mai intense pentru finanțarea proiectelor prioritare ale României’, a subliniat Eugen Teodorovici.
Delegația română a avut întâlniri cu președintele BERD, Sir Suma Chakrabarti, și cu primul vicepreședinte Phil Bennett. Discuțiile au vizat prezentarea potențialelor proiecte pe care BERD le poate finanța în România, în special în sectorul transporturilor și energiei.
„Cu o piață proprie de 20 milioane consumatori și un număr în creștere de companii românești ce au succes pe piețele internaționale, România are un mare potențial. BERD este hotărâtă să sprijine dezvoltarea economică a țării, cu accent pe stimularea sectorul privat. Avem experiențe foarte bune și un portofoliu solid în România, pe care intenționăm să-l dezvoltăm’, a declarat președintele BERD, Sir Suma Chakrabarti.
În vederea elaborării Strategiei de țară pentru România, au fost consultate autoritățile române, procesul fiind coordonat de Ministerul Finanțelor Publice. La nivelul autorităților române a existat consens în ceea ce privește principalele direcții de acțiune din Strategie, respectiv lărgirea accesului la finanțare prin stimularea creditării și dezvoltarea pieței de capital, construirea infrastructurii comerciale în vederea reducerii disparităților regionale și creșterii incluziunii și stimularea competitivității sectorului privat prin investiții țintă.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali în România, cu investiții în valoare de aproximativ 7 miliarde de euro, în peste 370 proiecte. Prin aceste proiecte s-a generat un efect de antrenare de peste 14 miliarde de euro din partea altor investitori.