Șase piese antice de patrimoniu, expuse la MNIR

Share:

O serie de obiecte din mai multe tezaure exportate ilegal din România, reprezentând obiecte de podoabă, din argint, de factură dacică, precum și o monedă antică, adăugate de curând în colecția Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), vor fi expuse publicului începând de vineri.

Potrivit unui comunicat al MNIR, transmis vineri Agerpres, în data de 19 septembrie, au fost readuse în țară cinci obiecte de podoabă dacice, din argint, și o monedă — fals de epocă, recuperate recent de la o casă de licitații din Munchen (Germania) prin efortul Ministerului Culturii, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și al MNIR.

În ansamblul de piese se regăsesc următoarele tipuri de podoabe din argint: un colier cu pandantive, trei brățări și o verigă, databile în secolele I a. Chr — I p. Chr, fiind realizate în ateliere din spațiul locuit de geto-daci, cu predilecție Transilvania (spațiul intracarpatic), Sălaj-Crișana (spațiul de la vest de Carpații Apuseni), Banat și Oltenia, precizează MNIR.

De asemenea, alături de acestea a fost recuperat și un fals monetar de epocă emis la Tomis în secolele II-I a. Chr.

Până în prezent s-au desfășurat numeroase operațiuni de recuperare și repatriere a unor bunuri de patrimoniu prin aplicarea convenției UNIDROIT. Ca urmare a acestor acțiuni, Patrimoniul Cultural Național a fost reîntregit cu următoarele bunuri precum: brățări dacice regale din aur, monede din aur și argint de tip Koson, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, monede grecești din aur de tip Lysimachos, unelte și arme din fier.

Aceasta este cea de-a cincea operațiune de repatriere a unor piese aparținând patrimoniului cultural al României, efectuată, până în prezent, în cursul anului 2015, după recenta returnare a două loturi de stateri de aur de tip Koson, din Belgia și Polonia, a două tabulae din bronz care conțin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 p. Chr.), precum și a 18 obiecte de podoabă dacice repatriate în luna iulie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.