O treime din întreprinderile private au pierderi permanente!

Situația financiară a companiilor private a intrat în atenția Băncii Naționale a României (BNR), având în vedere că o treime dintre acestea au pierderi permanente, cele mai multe sunt subcapitalizate iar sursa de capitalizare reprezentată de fondurile europene, care „sunt donații”, este insuficient folosită, susține guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Discutăm de 25 de ani ce facem cu companiile de stat, cum să le restructurăm, cum să le privatizăm. Discuțiile au continuat pentru că aceste companii au fost o sursă de arierate, care sunt un surogat de bani, informează Agerpres.

Două decenii, preocuparea principală a fost cea a întreprinderilor de stat, producătoare de arierate, care au subminat, într-un fel, politica antiinflaționistă a băncii centrale. Da data aceasta Raportul (asupra Stabilității Financiare — n.r.) propune să se analizeze și sectorul privat, unde o constatare arată că aproape o treime din întreprinderile private au pierderi permanente”, a declarat marți guvernatorul BNR în cadrul conferinței de prezentare a Raportului asupra Stabilității Financiare.

În opinia sa, această situație arată faptul că regulile economiei de piață nu sunt respectate în România, și, în plus, se tolerează această stare de fapt. „Unele din aceste firme sunt foste societăți de apartament, create pentru a mișca banii, pentru a masca…. Altele sunt nereușite familiale, dar numărul extrem de mare, 200.000 de întreprinderi private cu pierderi permanente, arată două probleme majore: De ce nu se respectă regulile economiei de piață în România?

În anii 90, când am fost și noi școliți, ni s-a spus următorul lucru: concurența și curățenia pieței sunt esențiale. Intrării, dar și ieșiri. Să poți să înființezi firme, să lucreze, să fie concurență loială, dar și ieșiri la fel. Dacă nu face față, sau dacă are pierderi, să poată fi radiată rapid. Păstrarea unui număr mare de societăți cu pierderi permanente nu numai că ecranează situația sectorului privat dar îngreunează chiar procesul de finanțare. Avem această problemă! De ce se păstrează?”, s-a întrebat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, o altă problemă generată de această situație constă în finanțarea firmelor cu pierderi de către sistemul bancar. „Este o problemă mare a economiei românești. Bancherii spun că cea mai mare parte a firmelor românești nu sunt bancabile, adică nu au acces la creditul bancar. „Noi am vrea”, spun bancherii cei răi, „dar nu răspund cerințele, nu oferă nicio garanție că pot să dea banii înapoi”.

O dezbatere pe această temă mi se pare importantă pentru că ajungem la altă problemă: în România avem multe companii private, dar sunt subcapitalizate. Cine să adune acest capital autohton. A spera că se va face capital prin credit bancar ar însemna să se decapitalizeze băncile. Sperăm cel mult ca băncile să nu subcapitalizeze întreprinderile private. Am avut bănci făcute de către antreprenori și cu acest gând ascuns: luăm din bancă și dăm la companie! Este iluzia bețivului: îmi fac restaurant să beau gratis”, a avertizat Isărescu.

Pe de altă parte, șeful BNR susține că un astfel de comportament nu ar fi de dorit, pentru că afectează deponenții, care devin nemulțumiți de dobânzile mici primite pentru economii, și acționarii băncilor, care vor profit, și, dacă se acordă credite societăților falite, o bună parte din fondurile băncii se scurg către acoperirea creditelor neperformante.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.